Ziua Femeii – o legătură între generații

Copiii de la centrul „Sf. Martin de Tours” din Turulung au felicitat doamnele de la centrul de vârstnici din localitate.

Școlarii care frecventează Centrul Comunitar „Sf. Martin de Tours” din Turulung și doamnele de la Centrul de Zi pentru Vârstnici din localitate s-au întâlnit pentru a doua oară miercurea aceasta. Boros János, coordonatorul centrului „Sf. Martin” afirmă că prezența copiilor este benefică pentru persoanele de vârsta a treia, precum și vârstnicii din anturajul copiilor au un efect pozitiv asupra acestora. De aceea, coordonatorul centrului comunitar dorește o colaborare mai strânsă între cele două instituții Caritas care au beneficiari de vârste diferite, dar cu domiciliul în aceeași localitate.

Datorită experienței de viață și înțelepciunii, opinia vârstnicilor constituie un punct de reper pentru comunitatea locală. Ținând cont de acest fapt, Boros János a încercat să ofere o oportunitate pentru vârstnicele de la centrul Caritas să se familiarizeze cu activitățile derulate în cadrul centrului comunitar, să se convingă personal de ce sunt capabili copiii care frecventează instituția, să vadă că aceștia știu să salute așa cum se cuvine, dar și să deseneze, să recite poezii sau să cânte. Sursa părerii formate despre centrul „Sf. Martin” și beneficiarii acestuia trebuie să fie experiența, contactul direct, nu prejudecățile – susține coordonatorul.

Relația dintre cele două instituții a început să se consolideze. Anul trecut, de Ziua Femeii subiectul principal au fost prejudecățile, anul acesta însă, doamnele de la club au venit ca niște cunoștințe bune la centrul „Sf. Martin”. Copiii s-au pregătit intens pentru această ocazie specială. Programul de miercuri a fost rezultatul unei adevărate munci în echipă. Copiii din clasa pregătitoare au confecționat felicitări pentru oaspeți și au prezentat și un program artistic sub îndrumarea atentă a doamnei educatoare Oláh Fruzsina. Școlarii au fost pregătiți de învățătoarele Ilyés Ágota și Lakatos Enikő, respectiv coordonatorul instituției, Boros János. Ei au recitat poezii și au cântat cântece de primăvară. Elevii din clasele V-VIII au contribuit și ei la succesul evenimentului, pregătind mici cadouri pentru vârstnici cu sprijinul învățătoarei Igli Mónika. Vârstnicele au fost încântate de programul dedicat lor, cât și de micile atenții primite. Copiii au avut parte de multe aplauze și au primit și câte-o mascotă din partea oaspeților.

Boros János și-a exprimat dorința ca prin activități comune legătura formată între vârstnice și copii să devină una mai strânsă. Beneficiarii centrului au posibilitatea să se familiarizeze cu gătitul și muncile casnice. La cea mai apropiată ocazie, când elevii vor învăța să facă gem sau murături, coordonatorul contează pe sprijinul vârstnicelor în împărtășirea celor mai eficiente metode.