La datorie și pe durata situației de urgență

Prin cele 9 centre ale Caritas care funcționează în continuare, organizația ajută zilnic sute de cetățeni aflați în nevoie.

În vederea limitării riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus, în data de 11 martie, Caritas a suspendat activitatea în 14 centre de zi pentru copii, persoane adulte cu dizabilități și vârstnici. În data de 16 martie au fost închise temporar și centrele de reabilitare din Satu Mare și Carei ale organizației. Din cauza agravării situației, termenul limită de 31 martie, până la care centrele ar fi rămas închise, a fost prelungit pe perioadă nedeterminată. Șase centre de îngrijire la domiciliu, două cantine sociale, cât și Centrul de Resurse pentru Integrare Socială și Profesională ale Organizației Caritas furnizează în continuare servicii sociale beneficiarilor. Pentru a putea deservi persoanele aflate în nevoie în condiții optime, în centrele Caritas au fost introduse o serie de măsuri de siguranță și a devenit necesară și restructurarea activității.

Asistenții și îngrijitorii care lucrează în centrele de îngrijire la domiciliu ale Organizației Caritas își desfășoară activitatea respectând un protocol de igienă extrem de strict, beneficiarii lor fiind numai persoane cu vârsta peste 65 de ani, care suferă de boli cronice, deci cea mai vulnerabilă categorie în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. În această perioadă, personalul lucrează în ture pentru a evita cât mai mult posibil orice contact. Asistenții și îngrijitorii se deplasează la domiciliul vârstnicilor dotați cu echipament de protecție corespunzător: halate, măști, mănuși, viziere, botoșei de unică folosință.  

Pentru protejarea angajaților și clienților, programul de relații cu publicul a fost suspendat în centrele de îngrijire la domiciliu, dar acestea pot fi contactate în continuare prin telefon, în zile lucrătoare între orele 8 și 13, și oricând prin e-mail.  

Coordonatoarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu „Sfânta Hildegarda” din Satu Mare, Angela Kiss este mândră că niciun angajat al instituției nu s-a sustras de la muncă și întreaga echipă și-a asumat să asigure serviciile de îngrijire la standardele de calitate cu care sunt obișnuiți beneficiarii și pe durata stării de urgență.  „Toți pentru unul, unul pentru toți – așa e la noi” – susține coordonatoarea centrului. Pentru derularea activității în aceste zile dificile, este nevoie de o colaborare strânsă și eficientă între membrii echipei, ceea ce nu reprezintă o problemă în cazul centrului.

Pe lângă serviciile de natură medicală și serviciile sociale de bază, personalul centrului asigură în continuare servicii sociale de suport. Majoritatea beneficiarilor fiind imobilizați la pat sau la domiciliu, ajutorul în curățenie, efectuarea cumpărăturilor și plata facturilor este un ajutor de care au mare nevoie.

Restructurarea activității, responsabilitatea sporită, frica de inamicul invizibil, sunt factori care apasă sufletul asistenților și îngrijitorilor – consideră Angela Kiss. De aceea, începând de săptămâna viitoare, un specialist cu vastă experiență în domeniul îngrijirii vârstnicilor va oferi suport psihologic pentru angajații centrelor de îngrijire la domiciliu ale Caritas.

Cantinele sociale din Satu Mare și Baia Mare ale Organizației Caritas asigură și pe perioada stării de urgență o masă caldă (meniu compus din supă, felul doi și desert) în zile lucrătoare persoanelor și familiilor aflate în nevoie, iar pentru sfârșit de săptămână alimente neperisabile.

Bineînțeles, pentru protejarea personalului și a beneficiarilor, a fost necesară implementarea unor măsuri de siguranță și în cantinele Caritas. În această perioadă, masa de prânz poate fi preluată în ambalaj de unică folosință, nefiind posibilă servirea mesei în incinta unității. Personalul cantinei acordă mare atenție dezinfectării ustensilelor și suprafețelor des folosite, de mai multe ori pe zi. Angajații poartă măști de protecție și mănuși. Mâncarea nu se distribuie în incinta cantinei, ci afară, pe terasa acesteia. O angajată se ocupă de dezinfectarea mâinilor beneficiarilor înainte de preluarea prânzului ambalat, și are grijă ca în cazul în care mai mulți beneficiari ajung în același timp, ei să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri.

Ținând cont de limitarea deplasării în cazul vârstnicilor de peste 65 de ani, prânzul poate fi preluat mai devreme decât de obicei, de la ora 11, pentru ca beneficiarii în vârstă să se poată încadra în intervalul stabilit de ordonanțele militare valabile.

Coordonatoarea Cantinei Sociale Caritas Satu Mare, Pénzes Erika, ne-a povestit că primele zile au fost mai dificile, dar pe parcurs, beneficiarii s-au obișnuit cu noul regulament, majoritatea a început să poarte măști, și respectă distanța socială. Angajații cantinei oferă asistență în completarea declarațiilor pe propria răspundere, căci printre beneficiari sunt și persoane care nu știu să scrie și să citească sau din cauza unor probleme de vedere nu pot completa formularul. „Oferim ajutor în completarea hârtiilor acelor beneficiari care nu se descurcă în această privință, altfel ei nu ar mai putea ajunge la cantină și – aflați în nevoie – nici amenda nu le lipsește” – afirmă Pénzes Erika. 

Coordonatoarea Centrului de Resurse pentru Integrare Socială și Profesională, Szűcs Ritta îi îndeamnă pe toți beneficiarii instituției să rămână acasă, păstrând legătura în primul rând pe cale telefonică. În această situație nouă și dificultățile semnalate sunt noi – aflăm de la Szűcs Ritta. Multe familii se descurcă greu cu copiii care nu pot merge la școală și stau toată ziua în casă. La aceasta se mai adaugă și faptul că neavând conexiune la internet, învățarea online este pentru unii imposibilă. Mulți dintre beneficiarii centrului simt frică, neînțelegând prea bine ce se întâmplă acum. Unii nu sunt capabili să completeze declarațiile pe propria răspundere, alții nu dispun de măști, mănuși și dezinfectanți pentru a se proteja în mod corespunzător. Zilierii și persoanele care obțin venituri din activități la piața de vechituri, își fac griji pentru pierderea veniturilor. Informarea ocupă un rol principal în continuare între serviciile oferite de centru, căci este vitală informarea beneficiarilor despre metodele prin care pot reduce riscul de infectare, cât și în legătură cu documentele a căror valabilitate expiră în aceste zile, pentru a evita un stres fără rost.

Directorul general al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, părintele dr. Ioan-Laurențiu Roman este convins că prin atitudinea responsabilă a comunității locale, prin respectarea strictă a măsurilor impuse de autorități în vederea limitării efectelor răspândirii pandemiei, și bineînțeles cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece și peste această perioadă dificilă. Până atunci, Organizația Caritas, prin centrele sale de îngrijire la domiciliu, cantinele sociale și Centrul de Resurse pentru Integrare Socială și Profesională își va îndeplini misiunea asumată: sprijinirea celor aflați în nevoie.