Exemple de bune practici care inspiră

19 specialiști au participat la seminarul de bune practici organizat la Turulung, în cadrul proiectului "Conexiune Interetnică".


 

Specialiști în administrația publică, cadre didactice și experți în domeniul serviciilor sociale au participat marți, 28 noiembrie, la seminarul organizat în sala de ședințe a Primăriei Comunei Turulung. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu primăria și școala din Turulung.  

Scopul seminarului a fost prezentarea activităților derulate cu succes, a bunelor practici din cadrul proiectului, oferind sursă de inspirație și pentru alți specialiști locali.

În prima parte a evenimentului, Boros Ioan, manager de proiect a familiarizat publicul cu principalele obiective ale proiectului, respectiv cu activitățile care contribuie la realizarea obiectivelor asumate. Boros Ioan a menționat ca exemplu de bune practici activitatea grupului de inițiativă format în cadrul proiectului, având doar cuvinte de laudă la adresa mămicilor care fac parte din grup și care se implică voluntar, cu drag și cu multă conștiinciozitate în toate acțiunile și evenimentele comunitare derulate.

Consilierul primarului, Kovács István le-a vorbit celor prezenți despre rolul autorității locale în acest proiect. Specialistul în administrație publică a afirmat că asfaltarea terenului de sport al școlii, cele patru acțiuni comunitare de curățenie, precum și cele două concursuri de gătit au fost inițiative de succes care au contribuit la o mai bună colaborare a localnicilor de etnii diferite.

Învățătoarea Maier Enikő le-a prezentat specialiștilor din sală Programul de Instruire Complexă (PIC), o metodă utilizată de mai mulți ani, cu rezultate deosebite, în cadrul Școlii Gimnaziale Turulung. Datorită proiectului sus-menționat, noi cadre didactice au avut posibilitatea să se familiarizeze cu acest program. Învățătoarea a susținut că eficiența acestei metode o observă zi de zi, în cadrul activității sale didactice. Ea este convinsă, că metoda PIC nu presupune doar o simplă activitate de grup, ci este o activitate comună, în echipă, la care fiecare participant contribuie cu ceva. Întărirea pozitivă are un rol important în PIC, metodă care se bazează pe principiul că fiecare copil are un har, un talent.

La finalul evenimentului, participanții au vizitat vernisajul foto deschis la Școala Gimnazială Turulung pentru a admira cele mai reușite fotografii realizate de elevi ai școlii, dintre care unii și beneficiari ai Centrului „Sf. Martin” al Caritas, cu ocazia cursului de inițiere în fotografie care a avut loc în luna iulie a acestui an.

Vernisajul foto, precum și seminarul de diseminare de bune practici a fost organizat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.


Despre Programul Active Citizens Fund România 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Informații suplimentare legate de proiect se pot obține de la Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, str. Lükő Béla nr. 15, Satu Mare, Telefon: 0261-710464, E-mail: caritas@caritas-sm.ro.



Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


 


Proiectul este derulat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.