Cursuri de tobe la „Casa Prieteniei”

Didi Péter 4

Cântatul la tobe dezvoltă personalitatea, îmbunătățește imaginea de sine și poate pune bazele unei cariere muzicale.

De șapte ani, de trei ori pe săptămână se țin lecții de tobe în Centrul „Casa Prieteniei” al Organizaței Caritas a Diecezei Satu Mare. În cadrul proiectului „Integrare prin muzică și artă”, demarat în luna septembrie, cu sprijinul financiar al Rotary Club Satu Mare, 10 copii au posibilitatea să învețe să cânte la unul din cele mai vechi instrumente muzicale.
Lecțiile de tobe sunt susținute de Didi Péter, artist instrumentist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare. Copiii frecventează cu drag orele de curs și se pregătesc regulat pentru acestea – afirmă profesorul. Un important avantaj al cântatului la tobe este faptul că poate fi exersat acasă chiar și în lipsa unui instrument propriu. „Ei bat cu ce pot prin casă, unii pun perne una lângă alta, sau jur împrejur, alții exersează pe caiete sau pe oale, așa se pregătesc pentru următoarea oră de curs” – relatează Péter.
Pe lângă setul de tobe acustice, cursanții pot cânta și la alte tipuri de tobe. „Încerc să mă adaptez nevoilor fiecărui copil, să identific tipul de tobe spre care are o înclinație mai mare” – spune profesorul. Bucuria succesului fiind foarte importantă, Péter stă cu drag la dispoziția micilor toboșari atunci când ei cer să-i învețe să cânte la tobe câte-un șlagăr actual.
Proiectul „Integrare prin muzică și artă” include cursuri de tobe și ateliere de creație, finalizându-se în data de 14 decembrie. La festivitatea de închidere a proiectului, elevii care frecventează atât „Casa Prieteniei”, cât și Școala Gimnazială „Ion Creangă”, vor participa la activități creative împreună cu colegii lor de clasă. În cadrul evenimentului, copiii care au învățat să cânte la tobe, își vor demonstra talentul printr-un miniconcert.