Prezentare rezultate proiect ”Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii”

Prezentare rezultate proiect ”Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii”

În pofida progreselor înregistrate în asigurarea cadrului legal care să susțină egalitatea de șanse și de gen realitatea ne arată că este absolut necesară o schimbare a mentalității și atitudinilor față de rolul femeii în societate.  Proiectul derulat în perioada 05.05.2014-05.12.2015 vine în sprijinirea acestei activități în regiunile de dezvoltare Nord-Vest si Centru.

Leader proiect: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare.

Parteneri implicaţi în derularea proiectului: Asociatia Caritas Catolica Oradea şi Caritas Alba Iulia - Îngrijire la Domiciliu.

Durata de derulare a proiectului: 19 luni.

Valoarea proiectului: 2.390.137,50 lei, din care valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din FSE este 2.077.402,82 lei (88,78%), valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din Bugetul Naţional este 262.541,79 lei (11,22%), contribuţia eligibilă a Beneficiarului este 50.192,89 lei (2,10%)

Obiectivul general al proiectului este promovarea principiului egalităţii de şanse şi de gen în vederea creşterii oportunităţilor de angajare şi dezvoltare profesională a 625 de persoane, majoritatea femei, din regiunile de dezvoltare Nord-Vest si Centru prin activităţi de formare profesională, sprijin pentru integrarea socioprofesională şi schimb de bune practici.

Rezultate obtinute:

  1. Asociatia Organizatia Caritas Satu Mare a obținut acreditarea pentru 3 tipuri de  cursuri de calificare proiectului în următoarele meserii:
  • Babysitter
  • Lucrător social
  • Agent de curățenie clădiri și mijloace de transport
  1.  Derularea a 26 de cursuri de formare profesională : 2 Lucrător social, 3 Agent de curățenie, 3 Babysitter, 13 Îngrijitoare bătrâni la domiciliu, 5 Îngrijitoare copii. Exprimat în cifre : au participat la cursurile de calificare 509 femei din regiunile de Nord-Vest și Centru din care au obținut certificat de calificare 468 femei reprezintă 95% din participanți.      

                   *Distributia cursurilor de calificare pe parteneri

Cursurile de calificare au prezentat 120 ore teorie și 240 ore practica iar tematica a abordat atat competențe generale legate de comunicare și relationare in cadrul diferitelor echipe de lucru precum și competențe de baza legate de prim-ajutor, norme de securitate în muncă precum și notiuni PSI, competențe specifice legate de calificarea urmată.

  1. Promovarea antreprenoriatului prin participarea a 20 femei la cursul de initiere în antreprenoriat, în urma căruia sunt în curs de înființare  a aproximativ 10 forme independente pentru  creare de venituri proprii (PFA).
  2. Sensibilizarea mass mediei locale prin organizarea unui curs  pentru 10 operatori mass media soldată cu 2  articole în presă locală referitoare la femei de succes
  3. Participarea a 152 persoane, angajați ai societății civile la cursul de Managementul Carierei din cadrul cărora 30 au participat și la cursul de formare formatori. Pentru a-și desfasura munca în mod eficient, angajații organizațiilor societății civile trebuie să ințeleagă poziția in care se află, ce opțiuni au, unde vor să ajungă și cum pot ajunge acolo unde și-au propus. Este posibil să nu fie în masură să controleze toate circumstanțele, insă, se pot adapta circumstanțelor atât timp cât se cunosc pe ei și mediul în care lucrează. Ei trebuie să invețe să ia acele decizii care sunt potrivite atât nevoilor individuale, cât și nevoilor organizaționale. Pentru a raspunde acestor nevoi, tematica cursului a abordat  urmatoarele etape: Stabilirea obiectivelor, Identificarea punctelor forte și punctelor slabe, Feedbackul, Racordarea la nevoile organizației, întocmirea planului de carieră.
  4. Realizarea unui eveniment  de schimb de bune practici intitulat  ”Femeia în echilibru - dezvoltare, familie, carieră cu participare internațională unde au fost prezentate bune practici din Austria, Ungaria și România având în centrul atenției femeia cu rolurile sale în societate si modalitățile prin care femeia din diferite pături sociale poate creea echilibrul în viata sa contribuind astfel la creșterea egalității de șanse a femeilor pe piața muncii. Doar o femeie echilibrată poate solicita drepturile oferite de lege la egalitatea de șanse pe piața muncii. La eveniment au participat  50 de femei din grupul tintă, dar au participat și reprezentanți ai societăților civile care au activitate în domeniu, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din Satu Mare.
  5. Valoarea adăugată a proiectului constă în realizarea unor parteneriate solide intre actorii participanți la promovarea egalității de șanse pe piața muncii precum și în activitatea de parteneriat în cadrul proiectului care s-a derulat sub tutela sprijinului reciproc și al profesionalismului caracteristic organizațiilor Caritas în domeniul derulării proiectelor. Acest parteneriat poate constitui ulterior chiar și o platformă pentru diferite alte proiecte în acest domeniu.
  6. Experiența câștigată în derularea proiectelor de tip POSDRU acordă organizațiilor participante la proiect oportunitatea participării la alte proiecte europene. Experiența în domeniul formării profesionale deschide noi oportunități în oferirea de servicii sociale,  bazate pe sprijinirea persoanelor aflate în dificultate în spirit creștin prin creeare și menținerea unui grad de independență care să asigure un trai viabil pentru aceste persoane.