Noi planuri pentru centrul de refugiați din Sighet

După încetarea războiului, Caritas dorește să sprijine refugiații care aleg să rămână în țara noastră.

A trecut aproape o lună de când Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina a înființat Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației. De atunci, s-au cristalizat serviciile cele mai căutate și astfel a fost posibilă elaborarea planurilor pe termen scurt și mediu.

În prima lună de funcționare, serviciile cele mai solicitate au fost spălarea și uscarea rufelor. Datorită primirii și îndrumării atent organizate la punctul de trecere al frontierei, majoritatea beneficiarilor centrului nu vin direct de la vamă, ci sunt persoane care au fost deja cazate. Unitatea a reușit să încheie parteneriate cu reprezentanți ai mai multor asociații, organizații locale care oferă găzduire în condiții de siguranță pentru refugiați, reprezentanți care aduc haine la spălat și uscat conform unui program stabilit de comun acord, pentru toate persoanele cazate. Ei procedează astfel pentru că printre cei găzduiți sunt multe persoane care în urma traumelor suferite evită să iasă chiar și pe stradă. Majoritatea refugiaților care au trecut pragul centrului până acum erau în tranzit, de aceea cererea pentru restul serviciilor oferite a fost mai redusă. Pe baza rulajului din ultimele săptămâni, programul de funcționare al centrului se modifică, astfel va sta la dispoziția beneficiarilor de luni până vineri, între orele 8 și 16.

În ceea ce privește activitatea în următoarele luni, s-au conturat numeroase planuri care includ organizarea unor programe utile atât pentru copii, cât și pentru adulți. Centrul ar putea oferi pentru preșcolari posibilitatea de a participa la activități creative, iar pentru școlari ar putea pune la dizpoziție echipamentul centrului pentru a se conecta la orele online. Pentru elevii ucraineni care au fost deja integrați în sistemul educațional românesc, unitatea ar putea asigura sprijin prin organizarea unor programe de tip afterschool. Începerea cursurilor de limba română pentru adulți reprezintă o prioritate, precum și derularea programelor care facilitează integrarea pe piața muncii, consilierea juridică și oferirea de suport psihologic. Atunci când numărul serviciilor și beneficiarilor o va impune, programul de funcționare se va modifica. Principalul finanțator al centrului care este Catholic Relief Services prin Confederația Caritas România și-a asumat un rol cheie în realizarea acestor planuri.

După încheierea conflictului ruso-ucrainean, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina ar dori ca centrul din Sighet să funcționeze în continuare oferind sprijin și asistență refugiaților care au decis să înceapă o nouă viață în România.