Sprijin eficient bazat pe parteneriate

Reprezentanți ai mai multor organizații au vizitat Centrul de asistență pentru refugiați din Sighet al Organizației Caritas.

Centrul de asistență pentru refugiați al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare situat pe strada Ioan Mihaly de Apșa nr. 17, înființat în parteneriat cu Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina oferă servicii pentru cetățeni ucraineni care vin direct de la punctul de trecere a frontierei, dar și pentru cei care au fost cazați deja. La momentul actual, centrul asigură: informare, mediere către o cazare sigură/autorități competente, copiere, scanare acte, utilizare calculatoare pentru videochat, spălare și uscare haine și dispune și de un spațiu amenajat pentru copii.

Personalul unității actualizează regulat baza de date referitoare la posibilitățile de cazare disponibile în localitate pentru a-i putea direcționa pe cei veniți de la vamă către locuri de cazare unde au parte de condiții civilizate și sunt în singuranță. De asemenea, centrul oferă informații despre căi și mijloace de transport sigure, pentru a preveni ca oameni nevinovați și necăjiți să devină victime ale traficului de persoane.

Angajații și voluntarii unității urmăresc cu atenție ordonanțele și ordinele care facilitează integrarea pe piața muncii a refugiaților și înscrierea copiilor refugiaţi din Ucraina în sistemul de învățământ românesc, oferind informații beneficiarilor și în acest sens.

„Partea fizică, clădirea și tot ce ne înconjoară este doar o parte a mediului prietenos în care dorim să primim cetățenii ucraineni care trec pragul centrului nostru. A doua parte este căldura umană care trebuie să nu lipsească dintr-o astfel de primire și din acest punct de vedere experiența pe care o avem, atât lucrătorii de la Caritas, cât și voluntarii care ne ajută, oferă un plus de confort psihic beneficiarilor” – susține dr. Adrian Danciu, reprezentant al Asociației Cunoaște-i Nu Discrimina.

În cursul primei săptămâni de funcționare, centrul a fost vizitat de reprezentanți ai unor organizații locale și din străinătate pentru a pune bazele unor colaborări eficiente, pe termen lung.

Joi, 10 martie, prin intermediul domnului Daniel Drimbe, pastor al Bisericii Baptiste Emanuel din Sighetu Marmației, un grup format din 5 voluntari, reprezentanți ai Hoffnungswerk din Germania au venit la centru pentru a face cunoștință cu serviciile oferite de acesta și pentru a afla cu ce dificultăți se confruntă persoanele care au apelat la serviciile unității, și de ce au nevoie în mod concret. „Scopul asociației este să ajute mai multe persoane într-un timp mai scurt, în colaborare cu centre din Sighet. Hoffnungswerk poate trimite voluntari care să susțină efortul acestor centre pe termen lung, și să ajute exact acolo unde și cum este cu adevărat nevoie” – a spus Răzvan Lucaci, translatorul grupului.

În pararel cu acordarea de sprijin pentru semenii care fug din fața războiului, Organizația Caritas depune eforturi pentru a asigura în continuare serviciile sociale pentru cei aproape 1900 de beneficiari ai săi din județele Satu Mare și Maramureș. „Activitățile din centrele noastre de asistență socială, și printre acestea și din Centrul de Îngrijire la Domiciliu „Sfântul Carol” din municipiul Sighet, sunt derulate așa cum au fost planificate pe timp de pace. Beneficiarilor noștri le oferim aceleași servicii pe care le-am oferit și până acum, ei nu trebuie să simtă că este război” – a afirmat directorul general al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, dr. Ioan-Laurențiu Roman.