În vizită la școli și locuri de muncă

Elevi din Turulung au avut ocazia să cunoască oferta educațională a patru licee din Satu Mare și condițiile de lucru oferite de două firme.


 

În cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, 16 elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung au vizitat unități de învățământ din Satu Mare în care doresc să-și continue studiile, respectiv un service auto și o fabrică de ciocolată pentru a face cunoștință cu potențiali angajatori. Proiectul este implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Vizita a reprezentat punctul final al programului Orientare profesională și vocațională desfășurat în cadrul proiectului, în anul școlar 2021/2022. Membrii echipei de proiect ai Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours” din Turulung al Caritas, au sprijinit copii să se cunoască mai bine, să se dezvolte, să-și crească stima de sine, pentru a-și găsi drumul în viață, toate acestea într-un mod interactiv, prin jocuri, povești terapeutice etc. La activități au participat 16 școlari: 12 din clasa a VIII-a și 4 din clasa a V-a, elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung.

Cei 16 școlari, alături de membrii echipei de proiect și însoțiți de doamna dirigintă a clasei a VIII-a, au vizitat Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Liceul Tehnologic „Unio-Traian Vuia” și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, unități de învățământ în care copii participanți au afirmat că intenționează să-și continue studiile. Școlarii au avut ocazia să cunoască oferta educațională a celor 4 unități, au vizitat săli de clasă, ateliere și laboratoare, au stat de vorbă cu directori, viitori profesori, maiștri, elevi, s-au familiarizat atât cu avantajele optării pentru un profil teoretic, cât și cu avantajele pe care le oferă învățământul profesional.

La final, copiii s-au întâlnit cu echipa service-ului auto din localitatea Turulung: Kevin Auto Service, mulți copii fiind interesați de mecanică, și cu reprezentanți ai fabricii de ciocolată din Odoreu, un posibil viitor angajator.

Doamna dirigintă a clasei a VIII-a consideră că vizita a fost foarte utilă pentru școlari, ei aflând informații importante pentru viitorul lor, direct de la sursă. Faptul că au fost primiți cu drag de personalul unităților de învățământ în care doresc să studieze, a întărit decizia lor de a se înscrie la unitatea respectivă – a mai spus profesoara.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Informații suplimentare legate de proiect se pot obține de la Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, str. Lükő Béla nr. 15, Satu Mare, Telefon: 0261-710464, E-mail: caritas@caritas-sm.ro.



Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


 


Proiectul este derulat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.