Copii în vizită la sala de judo

Preșcolarii de la Centrul nostru „Don Bosco” s-au familiarizat cu sportul de autoapărare japonez cu ajutorul lui sensei Terely Mihály.  

În cadrul săptămânii „Școala altfel”, copiii care freventează Centrul de zi „Don Bosco” al Organizației Caritas au participat la diverse programe care mai de care mai interesante, dar dintre toate, vizita la Clubul Sportiv Unio din Satu Mare a fost cea care le-a oferit o experiență de neuitat.

Copiii de astăzi se mișcă foarte puțin – susține educatoarea Katalin Kocsis. Chiar și în rândul copiilor care trăiesc în condiții mai modeste, jocul pe telefon sau pe calculator este un fenomen tot mai larg răspândit, precum și petrecerea timpului în fața televizorului. Din cauza stilului de viață sedentar, musculatura copiilor este mai puțin dezvoltată și obosesc repede. La grădiniță, educatoarele fac gimnastică regulat cu preșcolarii, dar Katalin crede că practicarea unui sport ar fi și mai benefică pentru sănătatea lor. Astfel s-a născut ideea de a vizita sala de judo. „Nu departe de centrul nostru se află Clubul Sportiv Unio Satu Mare unde s-au format foarte mulți campioni la judo. M-am gândit că dacă mergem acolo, copiii fac cunoștință cu acest sport și dacă le place, ei le vor povesti părinților despre, care, mai încolo, poate, le vor înscrie la un club sportiv” – a spus pedagoga.  

Din grupa română și maghiară a Centrului de zi „Don Bosco”, educatoarele Katalin Kocsis și Dana Coardoș, de data aceasta, le-au dus pe copiii mai mărișori la club, în total: 13. Pentru ca mișcarea zilnică să fie făcută, au parcurs drumul până la club pe jos și s-au întors tot plimbându-se, între timp exersând cum se circulă corect ca pieton și admirând magnoliile înflorite, precum și coloratele și minunat mirositoarele flori de primăvară de pe marginea drumului.  

La club, vizitatorii au fost primiți de sensei Terely Mihály István. Antrenorul le-a vorbit copiilor despre Jigoro Kano, fondatorul judo-ului, al cărui fotografie se regăsește și pe peretele sălii de antrenament. Apoi s-a derulat un mic antrenament: copiii au alergat, s-au rostogolit, s-au târât, s-au legănat pe frânghie, au exersat cățărarea și coborârea pe spalier, au făcut exerciții cu o minge uriașă și la final li s-au arătat și câteva tehnici de autoapărare. „Cel mai important pentru noi este să-i facem pe copii să îndrăgească judo-ul. Anul acesta am început să antrenăm chiar și preșcolari cu vârsta de 3 ani jumătate, respectiv 4 ani, căci și în Olanda, unde am fost de multe ori, colegii procedează la fel” – a afirmat cunoscutul antrenor.

Înainte de a lua rămas bun, sensei Terely a oferit fiecărui copil câte un măr frumos cules din propria grădină.

Faptul că după antrenament copii le-au propus educatoarelor lor să-l ia și pe nenea antrenor cu ei la grădiniță, arată că vizita a fost una de succes.