Elevi pentru o localitate mai curată, mai verde

Programul „Integrare socială prin educație ecologică” este derulat cu implicarea a 50 de școlari din Turulung.


 

În cadrul programului „Integrare socială prin educație ecologică”, elevi din Turulung dezbat subiecte legate de protecția mediului și derulează activități de grădinărit în serele din curtea Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours”. În activitățile programului se implică regulat 50 de școlari: 20 de elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung, alături de 30 de școlari care frecventează Centrul „Sfântul Martin” al Organizației Caritas.

Cu ocazia întâlnirilor săptămânale, pe lângă provocările ecologice globale, coordonatoarea programului, profesoara de biologie, Ildikó Orbán discută cu copiii și despre ce pot face ei pentru a proteja mediul înconjurător al comunei – pentru ca râul Tur să devină mai curat, iar strada pe care locuiesc mai verde. Prin intermediul orelor de educație ecologică, școlarii au prilejul să înțeleagă că efectele nocive aupra florei și faunei au impact negativ asupra fiecărui locuitor, astfel protecția mediului este o responsabilitate a întregii comunități.

În cadrul celei mai recente întâlniri, copiii, cu sprijinul profesoarei lor au trecut în revistă principalele tipuri de poluare, precum și efectele acestora, iar apoi au discutat despre ce soluții avem la dispoziție pentru a reduce acest fenomen atât la nivel global, cât și la nivel local. În cea de-a doua parte a întâlnirii, prin intermediul unor desene, elevii au transmis colegilor lor ce este corect și ce trebuie evitat dacă ne dorim o localitate mai curată.

La final, școlarii au vizitat cele trei sere amplasate în curtea Centrului comunitar „Sfântul Martin” pentru a stabili, împreună cu coordonatoarea programului, lista de sarcini privind grădinăritul în următoarele săptămâni. Anul trecut, copiii au cultivat legume și flori în sere, ceea ce vor continua și în acest an, cu la fel de mult entuziasm.

Pentru anul 2023 sunt planificate o gamă largă de activități ecologice, printre care și înfrumusețarea parcului comunei cu răsaduri de flori plantate și îngrijite de copii, în cele trei sere.  

Programul „Integrare socială prin educație ecologică” este derulat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, un proiect implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.


Despre Programul Active Citizens Fund România
 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Informații suplimentare legate de proiect se pot obține de la Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, str. Lükő Béla nr. 15, Satu Mare, Telefon: 0261-710464, E-mail: caritas@caritas-sm.ro.



Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


 


Proiectul este derulat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.