O nouă ediție a concursului de gătit amical, la Turulung

Bucate tradiționale și specialități culinare din bucătăria internațională s-au întrecut în cadrul evenimentului gastronomic.


 

Pedagogi ai Școlii Gimnaziale Turulung și ai Centrului comunitar „Sf. Martin de Tours” au gătit alături de elevi și părinți joi, 29 iunie, în curtea școlii, cu ocazia concursului de gătit comunitar aflat la a doua ediție.

Cele zece echipe înscrise au pregătit atât bunătăți tradiționale: supe, tocănițe, papricaș de cartofi cu cârnați, cât și mâncăruri specifice bucătăriei italiene și orientale.

Membrii juriului au evaluat preparatele după aspect, gust și mod de preparare. Competiția a fost câștigată de echipa „Să te gătesc?” formată din elevi din clasa a V-a și a VII-a pentru gulașul lor tradițional. Pe locul doi s-a clasat echipa „Rigó Jancsi” cu delicioasa lor tocăniță de cocoș la ceaun. Premiul trei a ajuns la „Mânuitorii de lingură de lemn din clasa a III-a” pentru preparatul inedit având și un nume plin de imaginație: „Vis italian”. Premiul special a fost atribuit echipei „Spiriduși din clasa a V-a” pentru gustoasa lor supă de gulaș. Toți participanții au primit diplome de merit și ustensile de bucătărie.

Deși a purtat denumirea de concurs, evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă amicală, echipele vizitându-se între ele și gustând din preparatele altor echipe. Spre bucuria tuturor, nu a lipsit nici desertul: „Mânuitorii de lingură de lemn din clasa a III-a” au asigurat clătite cu cremă de ciocolată și gem pentru toți concurenții. Competiția a avut ca scop apropierea membrilor comunității de vârste și de etnii diferite prin experiențe comune, memorabile – un scop care a fost pe deplin realizat.

Concursul de gătit a fost organizat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică” implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul cu o durată de implementare de doi ani are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Despre Programul Active Citizens Fund România 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Informații suplimentare legate de proiect se pot obține de la Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, str. Lükő Béla nr. 15, Satu Mare, Telefon: 0261-710464, E-mail: caritas@caritas-sm.ro.



Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


 


Proiectul este derulat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.