Centrul de asistență pentru refugiați la 1 an de existență

Serviciul social situat în Sighetu Marmației, pe strada Ioan Mihaly de Apșa nr. 17 a fost înființat în data de 7 martie 2022. 

Ameliorarea situației dificile în care se află refugiații ucraineni a fost scopul pentru care Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina a înființat Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației, în data de 7 martie 2022. În primele luni, unitatea a oferit ajutor imediat constând în alimente și produse de igienă, a asigurat spălatul și uscatul rufelor, a acordat sprijin în găsirea unui loc de cazare sigur și a pus la dispoziția persoanelor care au apelat la serviciile centrului un spațiu de joacă pentru copii.

De-a lungul anului tot mai mulți refugiați au decis să se stabilească pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă în Sighet sau într-o localitate din apropiere. De aceea, adaptându-se nevoilor beneficiarilor săi, unitatea și-a diversificat paleta de servicii prin organizarea de lecții de limba română, programe de socializare și de petrecere a timpului liber pentru copii și a oferit sprijin în angajare persoanelor dornice să lucreze.

Proiectul „Apel de urgență pentru Ucraina” implementat de Organizația Caritas, finanțat de Rețeaua Caritas Internationalis prin Confederația Caritas România a asigurat fondurile necesare pentru dotarea și utilarea centrului, precum și pentru organizarea programelor derulate. În cadrul acestui proiect, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare s-a implicat pe mai multe niveluri în ajutorarea și sprijinirea refugiaților ucraineni cazați în Sighet, Baia Mare și Satu Mare, respectiv în localitățile din apropierea acestor municipii. Până la finalul anului 2022, datorită proiectului „Apel de urgență pentru Ucraina” 459 de persoane au beneficiat de servicii de informare și consiliere, 129 au fost sprijiniți cu tichete valorice pentru a achiziționa alimente de bază, 51 de copii au participat la programe de socializare și de petrecere a timpului liber, 67 de persoane au frecventat orele de limba română, 8 școlari au participat regulat la școala online, 45 familii au beneficiat de spălarea și uscarea hainelor la Sighet, 11 persoane au reușit să se angajeze.

Centrul de asistență pentru refugiați din Sighet va rămâne în continuare alături de cetățenii ucraineni stabiliți în municipiu și în localitățile din apropiere, asigurându-le servicii sociale adaptate nevoilor lor.