Au servit masa de Crăciun împreună

Agape2

Preșcolarii care frecventează Centrul de Zi „Don Bosco” s-au așezat la masă cu părinții lor și angajații instituției, ca o familie mare.

În centrele de zi pentru copii ale Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare activitățile din luna decembrie se desfășoară sub semnul sărbătorilor de iarnă. Sunt centre în care copiii pregătesc câte o mică scenetă de Crăciun, cântă colinde și recită poezii, în altele preșcolarii și școlarii, alături de părinții lor, confecționează decorațiuni de Crăciun sau felicitări de sezon. Echipa Centrului de Zi „Don Bosco” al Caritas, anul acesta, cu ocazia apropierii sărbătorii nașterii lui Isus, a ales să organizeze o masă festivă pentru copilașii care frecventează instituția și părinții lor.

Ideea a venit de la educatoarea Kocsis Katalin, care în calitate de membru al Comunității „Sfântul Egidiu” din Satu Mare se implică de aproape un deceniu în organizarea agapelor de Crăciun pentru semenii aflați în nevoie. „Este o veche dorință de-a mea să adunăm copiii care vin la Centrul „Don Bosco” alături de părinții lor în jurul unei mese festive, să creăm o adevărată atmosferă de Crăciun prin masa aranjată frumos, prin bradul decorat cu grijă, iar copiii să-și primească cadourile aduse de îngeraș chiar de sub pom” – ne-a povestit educatoarea.  

Ideea a fost primită cu bucurie atât de colegele educatoarei: Urbán Enikő, Pek Adriana și Coardoș Dana, cât și de directorul general al Organizației Caritas. În realizarea ideii s-au implicat mai mulți cetățeni dornici să facă un bine, dovedind astfel puterea iubirii care chiar există la nivelul comunității noastre. Centrul de Zi „Speranța” pentru Vârstnici a asigurat spațiul pentru desfășurarea evenimentului. Angajatele centrului: Hauler Magdolna și Kuki Renáta s-au ocupat de decorarea festivă a sălii, de împodobirea bradului, de aranjarea impecabilă a meselor. Brutăria Fastus a asigurat pâinea pentru masa festivă, un cetățean generos a pregătit sarmalele gustoase, iar membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici din Turulung al Caritas au asigurat tradiționala turtă dulce. Băuturile răcoritoare au ajuns pe masă datorită voluntarilor de la Colegiul Național „Kölcsey Ferenc” și Liceul Tehnologic „Unio-Traian Vuia”. În pregătirea pachetelor cu cadouri s-au implicat partenerii din Essen ai Organizației Caritas, alături de voluntarii de la liceele mai sus menționate și colectivul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 13.  

Evenimentul a început la ora 13. Cei prezenți au fost salutați de Kocsis Katalin care a dat cuvântul directorului general al Organizației Caritas, dr. Ioan Roman. Părintele a spus că, precum dovedește și această agapă, Isus creează zi de zi punți între oameni, și a adus mulțumiri tuturor care s-au implicat în clădirea acestor punți. Apoi au rostit împreună o rugăciune înainte de masa de prânz.

A urmat ospățul propriu-zis: șaptezeci de persoane – copii, părinți, pedagogi, angajați ai organizației – au servit împreună masa de Crăciun. Patru membri ai corului de tineret al Parohiei „Sfânta Tereza Mică”: Kozma Enikő, Kozma Máté, Kozma Dorka și Kocsis Erik au asigurat o atmosferă specială cântând cântece de Crăciun. După servirea mesei, părinții și copii prezenți s-au alăturat membrilor corului și sala a răsunat de zeci de voci fericite. La final, copiii și-au preluat cadourile de Crăciun așezate sub pom.

„Crăciunul este sărbătoarea iubirii, Domnul ne-a trimis fiul său pe pământ din dragoste pentru noi. În această perioadă oferim cadouri din dragoste și servim masa împreună tot din dragoste” – a spus Kocsis Katalin, adăugând că împreună cu colegii săi speră că au reușit să asigure o experiență de neuitat pentru copiii și părinții invitați la agapă, o experiență a dragostei care le va înfrumuseța Crăciunul din acest an, și chiar mai mult, le va însoți zi de zi.