Acțiune de curățenie de primăvară la Turulung

Acțiunea s-a desfășurat în zona străzii Turului și Victoriei, pe drumul care duce spre Capela Dónát și pe digul râului Tur.


 

Localnici dornici să facă un bine pentru comunitate s-au adunat miercuri, 6 aprilie, pentru a se implica în acțiunea de curățenie organizată de Primăria Comunei Turulung în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”. Proiectul implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate. În vederea atingerii acestui obiectiv, în cadrul proiectului, se vor organiza: 4 acțiuni comunitare, 2 evenimente culturale, 4 competiții sportive, se va facilita accesul la servicii sociale comunitare prin extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale din cadrul Centrului Comunitar „Sf. Martin de Tours” din Turulung, creșterea calității învățării bazată pe o educare și instruire inovatoare.

Acțiunea de curățenie a fost organizată de Primăria Comunei Turulung, în calitate de partener în implementarea proiectului „Conexiune Interetnică” cu scopul de a promova un comportament responsabil față de mediu, implicând diferite generații și etnii. La acțiune au participat 30 de beneficiari de ajutor social, doi voluntari din comunitatea romă, 21 de elevi de la Școala Gimnazială Turulung însoțiți de diriginta lor, profesoara Gyákon Andrea și angajați ai Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours” al Organizației Caritas.

Campania de curățenie s-a desfășurat în patru locații: în zona străzii Turului, respectiv Victoriei, pe drumul care duce spre Capela Dónát și pe digul râului Tur.

Dimineața la ora 9 persoanele dornice să se implice s-au întâlnit în curtea Primărei Comunei Turulung unde au fost primiți de edilul Gyákon Gheorghe care a oferit participanților informații legate de programul acțiunii. Cei prezenți au primit mănuși și saci asigurate de primărie, iar apoi au format patru echipe, fiecare deplasându-se într-o zonă din cele patru desemnate pentru a fi ecologizate. Până la ora 12.30 în fiecare locație s-au strâns deșeurile, iar campania s-a încheiat cu un prânz comun la ora 13.

În cadrul acțiunii au fost colectate 82 saci de gunoaie care au fost adunate la un loc de angajații primăriei, urmând să fie preluate de firma de salubrizare. 

Campania de curățenie a reușit să aducă laolaltă membri ai comunității de vârste și etnii diferite având un scop comun: un mediu mai curat, mai sănătos. 

 

Despre Programul Active Citizens Fund România 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”


Informații suplimentare legate de proiect se pot obține de la Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, str. Lükő Béla nr. 15, Satu Mare, Telefon: 0261-710464, E-mail: caritas@caritas-sm.ro.



Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


 


Proiectul este derulat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.