Ajutor pentru sărmani, în spirit creștin

400 de pachete de ajutor au fost distribuite joi, 30 aprilie datorită unei colaborări între patru ONG-uri și DAS Baia Mare.

În stări speciale, precum starea de urgență, oamenii devin mai empatici, mai solidari. Starea de urgență a deschis o nouă perspectivă și pentru organizațiile neguvernamentale, căci au realizat mai mult ca niciodată importanța cooperării la nivel local. Așa s-a întâmplat că patru ONG-uri din municipiul Baia Mare: Fundația de Voluntari Somaschi, Asociația Umanitară „Sf. Ursula”, Serviciul de Ajutor Maltez în România – sucursala Baia Mare și Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și-au unit forțele pentru a oferi un ajutor necesar beneficiarilor lor care trăiesc în condiții grele. Cei patru parteneri au solicitat sprijinul Direcției de Asistență Socială Baia Mare în derularea acțiunii, sprijin pe care l-au și obținut.

ONG-urile implicate în acțiune au beneficiari copii și familii pentru care de la instalarea stării de urgență, în vederea limitării răspândirii pandemiei, ei nu au mai avut posibilitatea să ofere servicii sociale. Pe lângă activitățile educative, o parte din aceste ONG-uri asigură și hrană pentru preșcolarii și școlarii care frecventează centrele lor, ceea ce nu se mai întâmplă de o lună și jumătate. Organizațiile au căutat soluții pentru a fi alături de beneficiarii lor și în această perioadă dificilă.

Planificarea acțiunii a început în urmă cu o săptămână când reprezentanții celor patru ONG-uri s-au întâlnit la Centrul Comunitar „Sfântul Francisc de Assisi” al Organizației Caritas. Mai întâi au stabilit numărul de pachete de ajutor de care ar fi nevoie și au ajuns la un număr total de 400. Conținutul acestor pachete a fost stabilit pe baza stocurilor disponibile ale fiecărui participant în acțiune. Astfel s-au conturat pachete chiar consistente incluzând: cartofi, mazăre, ulei, făină, zahăr, orez, paste, pate, margarină, săpun.

Pachetele au fost înmânate persoanelor și familiilor nevoiașe în cursul zilei de joi. Evitarea amenzilor pentru cetățenii care oricum au o situație materială precară este extrem de importantă, de aceea voluntarii implicați în acțiune au decis să ofere împreună cu fiecare pachet și declarații pe proprie răspundere printate care să poată fi completate cu ușurință.

Acțiunea de joi a fost o premieră în ceea ce privește colaborarea dintre cele patru ONG-uri și Direcția de Asistență Socială Baia Mare, o premieră reușită, un început pentru noi acțiuni care vor contribui la ajutorarea băimărenilor aflați în nevoie.