Együtt utaztak, együtt zenéltek, barátokra találtak

Cserey Csaba előadását a Caritas programjain résztvevő magyar, román, roma és ukrán gyermekeknek mutatta be.

Csabcsi irányításával képzeletbeli utazáson vettek részt tegnap a Caritas szatmárnémeti Barátság Házába járó iskolások, valamint a szervezet programjaiba bekapcsolódó ukrán gyermekek.

Az interaktív előadás keretében a résztvevők különböző országokban jártak, ahol hagyományos ütőshangszerek segítségével fedezték fel a helyi sajátosságokat. A gyermekek együtt énekeltek, tapsoltak, doboltak Csabcsival. A rendezvény végén a kicsik minden egyes hangszeren játszhattak, amelyeket az utazás során a dobművész megszólaltatott. Az esemény közös uzsonnázással zárult.

„A dob a legősibb hangszer a világon. A dob áll a legközelebb az emberi érzelmekhez, az emberi lélekhez” – állítja Cserey Csaba. A tegnapi előadás alkalmával a dobok hangja, a zene élménye közelebb hozta egymáshoz a különböző korú, nemzetiségű és a más-más nyelvet beszélő gyermekeket.

„Nagyon sok érzelmet mozgatott meg bennem ez az előadás. Én is kisgyermeknek éreztem magam, aki a többi gyerekkel együtt éli át zeneszóra a világ körüli utazás élményét” – mondta a Caritas ukrán gyermekeknek szóló programjaiért felelős pedagógus, Iryna Stepanova.

A jól sikerült zenei rendezvényt a közeljövőben további programok követik majd azzal a céllal, hogy a Caritas szervezet különböző szociális központjaiba járó gyermekek jobban megismerjék és elfogadják egymást, hogy tanuljanak egymástól, felfedezve a kulturális különbözőségekben rejlő szépségeket.