Projektjeink

Integráció zene és művészet által

A projekt megvalósítója a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskolával való együttműködésben, a szatmárnémeti Rotary Klub támogatásával
A projekt időtartama: 2018 szeptembere - 2019 januárja
A projekt értéke: 6.645 lej
Célcsoport: 30, a Barátság Háza Nyitott Szociális Központot látogató hátrányos szociális környezetből származó, a Soarelui lakónegyedben élő óvodás és iskolás
Közvetlen kedvezményezettek: a Ion Creangă Általános Iskola 30 diákja
Közvetett kedvezményezettek: a Ion Creangă Általános Iskola további 100 tanulója, a Barátság Házába járó gyermekek osztálytársai
A projekt céljkitűzései:
1. Lehetővé tenni a zenei és alkotó programokon való részvételt 30, Szatmárnémeti Soarelui negyedében lakó, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek számára
2. Informális keretet biztosítani 130, a Ion Creangă Általános Iskolába járó iskolás számára 30 hátrányos helyzetű gyermek szociális integrációjára

The Future is Ours 3

A projekt megvalósítója a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az ERSTE Alapítvány támogatásával a SIMPACT keretében.
A projekt időtartama: 2017.08.01-2018.07.30.
A projekt értéke: 22.900 euró
Célcsoport: 100, 17 és 25 év közötti fiatal
A projekt célja a fiatalok támogatása a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben

Gyermek és Család (CoFa)

A projekt kivitelezője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Neumayer Stiftung támogatásával.
A projekt időtartama: 2017 júliusa - 2018 szeptembere
A projekt értéke: 6060 euró
Célcsoport: a Barátság Háza Nyitott Szociális Központot látogató óvodások és iskolások, valamint azok családtagjai
A projekt célja: a szülői kompetenciák fejlesztése, a szülők megerősítése abban, hogy gyermekeiket a megfelelő nevelésben és oktatásban részesítsék

A Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozásának, valamint Helyi Akciócsoport létrehozásának előkészítése Szatmárnémeti municípiumban

A 2014-2020-as Emberi Erőforrás Operatív Programból társfinanszírozott projekt
A projekt megvalósítói:
Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel és az OTP Consulting Románia Kft.-vel való együttműködésben
A projekt értéke: 226.041,55 RON
Időtartama: 2017 szeptembere – decembere
A projekt célja Szatmárnémeti municípium 4 marginalizált zónáját átölelő fejlesztési stratégia kidolgozása

Nagykároly Municípium fejlesztési stratégiájának létrehozása a helyi közösség felelősségvállalása által

A 2014-2020-as Emberi Erőforrás Operatív Programból társfinanszírozott projekt
A projekt megvalósítói:
Nagykároly Polgármesteri Hivatala, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel és az Agenda Setting Kft.-vel való együttműködésben
A projekt értéke: 221.936,01 RON
Időtartama: 2017 augusztusa – novembere
A projekt célja Nagykároly municípium 3 marginalizált zónáját átölelő fejlesztési stratégia kidolgozása

Old but gold – aktív időskor Szatmár és Máramaros megyében

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által a Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal való együttműködésben, a szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósított projekt
Időtartam: 2017.08.14-10.31.
A projekt célja az aktív időskor népszerűsítése és támogatása a szatmárnémeti, nagykárolyi, túrterebesi, valamint a nagybányai és máramarosszigeti közösségekben, kulturális és kreatív, generációkat összekötő foglalkozások keretében

Varázskert

A projekt gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
A projekt támogatója a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a 8. MOL Gyermekgyógyító program keretében
A projekt időtartama: 2016. 12.01-2017.08.30.
Célcsoport: 50, a Szent József Rehabilitációs Központot látogató 3 és 7 év közötti gyermek, továbbá 50, a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjában részt vevő daganatos betegségekkel küzdő 3 és 12 év közötti gyermek.
A projekt célja egy szenzoriális terápiás kert létrehozása, azaz egy olyan természetes környezet kialakítása, mely a speciális szükségletű gyermekek fizikai, lelki, társadalmi és szellemi szükségleteit szem előtt tartva lehetőséget biztosít számukra a természet felfedezésére, megismerésére, a játékos tanulásra, a felhőtlen kikapcsolódásra

Gyermek és Család (CoFa)

A projekt kivitelezője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Neumayer Stiftung támogatásával.
A projekt időtartama: 2016 májusa - 2017 júniusa
A projekt értéke: 6060 euró
Célcsoport: a Barátság Háza Nyitott Szociális Központot látogató óvodások és iskolások, valamint azok családtagjai
A projekt célja: a szülői kompetenciák fejlesztése, a szülők megerősítése abban, hogy gyermekeiket a megfelelő nevelésben és oktatásban részesítsék

Tematikus Park Túrterebesen

A projekt megvalósítója a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az Erdélyi Kárpát Egyesülettel való együttműködésben.
A szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósított projekt.
Időtartam: 2016. szeptembere - novembere
Célcsoport: 95, a Tours-i Szent Márton Közösségi Központba járó hátrányos helyzetű iskolás és 7 fiatal
A projekt célja egy olyan tematikus park létesítése, amely megfelelő helyszínt képez a Tours-i Szent Márton Központot látogató hátrányos helyzetű fiatalok környezetvédelmi nevelése számára

Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO)

Főpályázó: Nagyváradi Caritas Catolica
A projektben betöltött szerepünk: partner
A Svájci­–Román Együttműködési Program keretében finanszírozott projekt
Időtartam: 2016. február 1. – 2017. július 31.
Célcsoport: 30 szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet, 1520 potenciális önkéntes
A projekt célja: szociális szolgáltatások terültén működő civil szervezetek aktivitásának a fejlesztése és népszerűsítése, egy regionális önkéntes hálózat kiépítése révén Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben
A projekt honlapja: https://www.volonet.ro

ConectING - Sohasem egyedül

A projekt támogatója az ING Bank
Időtartama: 2016
Célcsoport: 70 szatmárnémeti, nagykárolyi és nagybányai nyugdíjas, valamint 17 önkéntes
A projekt célja: számítógép és internet felhasználási tanfolyamok szervezése idősek számára az időskori elszigetelődés megakadályozására, valamint a generációk közötti kommunikálás támogatására

Mindenkinek Becsengettek! - koragyermekkori intervenció és iskolai együttnevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért

Az ERASMUS+ Stratégiai partnerség/Köznevelés támogatásból finanszírozott pályázat
Főpályázó: a nyíregyházi Down Egyesület
Partnerek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Centrum Liberta Kassa
Időtartam: 2 év (2015.11.01-2017.10.31.)
Célcsoport: 10, 5 és 10 év közötti sajátos nevelési igényű gyermek
A projekt célja a Mindenkinek becsengettek! program földrajzi kiterjesztése 3 országra: Magyarországra, Romániára és Szlovákiára, továbbá az aktuális protokoll kiegészítése egy koragyermekkori intervenciós módszertannal, egy komplex, a koragyermekorban, óvodás és iskolás korban alkalmazható nevelési és terápiás metodológiát létrehozva. A projekt célja hosszú távon a sajátos nevelési igényű gyermekeknek óvodai és iskolai közösségekbe való integrálása

A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása

A Svájci Caritas kezdeményezésére indított projekt.
Partnerek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, A Roma Közösségek Erőforrás Központja Kolozsvár
A Svájci­–Román Együttműködési Program keretében társfinanszírozott projekt
Időtartam:
 2014. január – 2017. december
Célcsoport: az erdődi, túrterebesi és nagybányai roma közösségek
A projekt célja: a roma közösségek nevelési, közösségfejlesztési és egészségügyi programok általi felzárkóztatása. A projekt ideje alatt több mint 1000 személy támogatására kerül sor (gyerekek, fiatalok, felnőttek)

Önkéntesség határok nélkül - HUSKROUA projekt 1101/ 091

A projekt megvalósítói: Inspi-Ráció Egyesület Nyíregyháza, Magyarország, Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület, Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Finanszírozó: az Európai Unió
Időtartam: 2014. február – 2015. szeptember
Célcsoport: a projektben résztvevő régiókból származó tanárok és 60 diák
A projekt célja: megtanítani a programba jelentkező önkénteseket csapatban, a közösség aktív tagjaként dolgozni. Felismertetni velük, hogy felelőséggel tartoznak magukért, a környezetükért, a társadalomért, képesek önálló, felelős döntések meghozatalára

Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért

A projekt kivitelezői: Caritas Catolica Nagyvárad, Gyulafehérvári Caritas, Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Projektben betöltött szerepünk: főpályázó
Finanszírozva az Európai Szociális Alapból, a 2007 – 2013 Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében
Időtartam: 2014. május - 2015. október
Célcsoport: 570, a nyugati és központi fejlesztési régióból származó személy, többnyire nő
A projekt célja: az esélyegyenlőség és a nemek közötti, munkaerőpiacon fellépő különbségek és diszkrimináció leküzdése, a célcsoporthoz tartozó nők szakmai képzésének és továbbképzésének támogatása a munkahelyek könnyebb megszerzése illetve azok megtartása érdekében

Én is képes vagyok rá!

A projektben betöltött szerepünk: főpályázó
Finanszírozó: a Nagybányai Helyi Tanács Szociális Közszolgálati Osztálya
Időtartam: 2014
Célcsoport: nagybányai fogyatékkal élő és/vagy hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek
A projekt célja: alternatív nevelési módszerek alkalmazása sérült gyerekek esetében, egy támogató csoport létrehozása, mely a speciális szükségletű gyermekek és családaik problémáival foglalkozik. A szülők bevonása a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozó nappali központ tevékenységeibe, a központban ellátott gyermekek szociális és lelki képességeinek fejlesztése alternatív művészeti terápiás tevékenységek által

Együtt erősebb civil szervezetek!

A projekt partnerei: Romániai Caritas Konföderáció, Gyulafehérvári Caritas, "Pentru Voi" Alapítvány, "Alături de Voi" Alapítvány Románia, Norvég Caritas, Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Projektben betöltött szerepünk: partner
Finanszírozva a Romániai Civil Támogatási Alapból
Célcsoport: öt régió 60 civil szervezete, 225 civil szervezetben tevékenykedő személy, 105 helyhatósági és szociális közszolgálati egységnél dolgozó személy, legkevesebb 30.000, a szociális szolgáltatások előnyeiről tájékoztatott lakos