A boldogság is döntés kérdése

Regionális konferenciát szervezett a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság és a Szatmári Egyházmegyei Caritas.

Hogyan tölthetjük meg értelemmel idős éveinket, mit kell tennünk azért, hogy testi, mentális és spirituális dimenzióink harmóniába kerüljenek, miként győzhetjük le a szenvedés elviselését optimizmus és tevékenység által, illetve, milyen elfoglaltságok segíthetnek nekünk abban, hogy idősen is jól érezzük magunkat – íme néhány a számtalan érdekes kérdés közül, amelyre a Szépkorúan is aktívan POCU-projekt keretében, május 17-18. között, Szatmárnémetiben megszervezett regionális konferencián résztvevők választ kaptak. A továbbiakban szeretnénk néhány ott elhangzott gondolatot, tanácsot megosztani olvasóinkkal, inkább a gondolatok sorrendjét, mint az előadások időrendjét követve.

Az eseményen jelen lévőket dr. Daniel David egyetemi oktató, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora vezette be az aktív idősödés témakörébe, pontosítva, hogy az egészséges idősödés kifejezést megfelelőbbnek tartja, ugyanis egészség alatt testi, lelki, szociális jóllétet értve, ez a kifejezés az aktív idősödést is magába foglalja.

A folytatásban az előadó kifejtette, milyen szerep hárul a pszichológiára az egészséges idősödésre való bátorítás, ösztönzés terén. Az első és legfontosabb lépés, hogy fogadjuk el azt, hogy öregedünk, fogalmazzunk meg magunk számára korunkhoz illő, észszerű célokat, fenntartva magunknak az időközbeni módosításuk lehetőségét is. Másodszor a negatív dolgokat igyekezzünk racionálisan értékelni, ne fogjuk fel őket katasztrófaként. Harmadszor fejlesszük a frusztrációkkal szembeni toleranciánkat, mert ilyen módon könnyebben megbirkózunk majd a mindennapi problémákkal. Végül törekedjünk arra, hogy az embereket és a helyzeteket ne globális terminusokban értékeljük, hanem árnyaltabban. „Ha fejlesztjük ezt a racionális mentális készletünket, melynek jellemzői a képlékeny, nem-katasztrofáló gondolkodás, tolerancia a frusztrációkkal szemben és az árnyalt értékelés, jó mentális egészségnek örvendünk majd” – állítja dr. Daniel David. Ellenkező esetben, olyan pszichológiai problémák jelentkezhetnek, mint a szorongás, depresszió, pánik stb.

A professzor beszámolt arról is, hogy a jó mentális egészség mellett, mit tehetünk azért, hogy éleminőségünk is jó legyen. Az idősterületen tevékenykedő szakemberek segíthetnek a szépkorúaknak abban, hogy tudatosítsanak 2-3, korukhoz illő, észszerűen megfogalmazott értéket, amelyeknek megfelelő tevékenységeket is végezzenek legalább heti rendszerességgel. Ennek eredményeként úgy érzik majd, életük értelmet nyert. Támogatnunk kell emellett az időseket abban is, hogy beazonosítsák aktuális élethelyzetüknek megfelelő, személyükhöz tartozó 3-5 erősségüket, és ennek megfelelő aktivitásokat is végezzenek legalább hetente. Ilyen módon, úgy érzik majd, az életük jó. A következő lépésben segítsünk a szépkorúaknak egy 7-10, olyan magatartást magába foglaló listát összeállítani, amelyek örömet okoznak számukra. Ha ezeket a viselkedési módokat a mindennapokban is gyakorolják, úgy fogják érezni, életük kellemes. Az idős, akinek az élete értelemmel teli, jó és kellemes, autentikusan él – véli a rektor.

Mire tanít minket dr. Edith Eva Eger?

Jóllétünk érdekében – minden életkorban, de főleg idős éveinkben – elengedhetetlen, hogy a testi, mentális és spirituális dimenzióink összahangban legyenek – állítja Gáspár György, klinikai szakpszichológus, család- és párterapeuta. És hogy ez valóban lehetséges, és konkrétan, milyen módon, erre az előadó szerint  dr. Edith Eva Egert nagyon jó példa.

Gáspár György számára az Edith Eva Eger bestsellerré vált, 90 évesen megírt könyvével való találkozás igazi élmény volt. „Amikor elérünk egy bizonyos kort, az életminőségünk jelentősen csökken, és az idős ember már nem örül az életnek, a kapcsolatoknak, nem sző terveket, mert az az érzése, hogy élete lezárult. És akkor jön Edith Eva Eger és megmutatja, hogy ez az élet lehet nyomorúságos, lehet iszonyatosan bonyolult, sok veszteség is érhet minket, de senki a világon el nem veheti tőlünk a választás szabadságát" – mondta a pszichológus. Eva Edith Eger könyvének címe A döntés, mivel meggyőződése, hogy mindig szabadon dönthetünk arról, hogy életünk egy kicsit jobb legyen.

Edith életútja igen figyelemreméltó. Auschwitz-i túlélőként Amerikában kezd új életet. 40 éves koráig egy konzervgyárban dolgozik. 40 évesen beiratkozik a pszichológia szakra, majd mesterizik és doktorizik. 50 éves korától foglalkozott páciensekkel, és ma, 94 évesen, Edith még mindig rendel.

Gáspár György szerint Edith Eva Eger felfedezte annak a titkát, hogyan lehet összahangba hozni a szomatikus, mentális és spirituális dimenzióinkat. Jóban lenni önmagunkkal elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy jóllétünk egyensúlyát megőrizzük. Az életben nem elég túlélni, az is kell, hogy örüljünk az életnek – ez Edith meggyőződése, és ehhez tudatos, szándékos mentális erőfeszítést kell tennünk, hogy a jó dolgokat is észrevegyük életünkben.

Edith azt tapasztalta, a megbocsátás kulcsfontosságú szerepet játszik a jóllét fenntartásában. Lefekvés előtt, minden este egy belső gyakorlatot szokott elvégezni, amely alkalmával kiértékeli, melyek voltak aznap a dolgok, amelyekre büszke, melyek voltak azok a megnyilvánulásai, amelyekre kevésbé, mi az, amit jobban csinálhatott volna, melyek voltak a nehezebb pilllanatok. Miután ezt a személyes leltárt befejezi, nem fekszik le addig, amíg meg nem bocsát magának. Megbocsát mindazért, amit nem tudott aznap elég jól elvégezni, a bűneiért, a hibáiért, amelyeket elkövetett, és másnap reggel azzal a reménnyel ébred fel, hogy kap egy új esélyt az élettől, hogy a dolgokat jobban csinálja – mesélte Gáspár György.

Edith úgy gondolja, nemcsak magunknak, másoknak is meg kell tudnunk bocsátani. Az emberek sok rosszat tehetnek, de ahhoz hogy jól érezzük magunkat, a megbocsátás nélkülözhetetlen. Akkor jövünk rá, hogy megbocsátottunk, amikor már nem akarjuk megváltoztatni a múltat, és hálásak vagyunk azokért a jó dolgokért, amelyekkel az élet megajándékozott.

Fontos az is, hogy értelmet találjunk, egy célt, egy okot, amelyért érdemes élnünk. A pszichológus szerint fontos, hogy az időseinknek sugalljuk ilyen értelmet, célt. Egyesek a közösségért való munkában fedezik fel életük értelmét, mások abban, hogy felnevelik unokáikat, mások pro-szociális tevékenységekben részt vállalva. Mindez segíti őket, hogy kilépjenek a beteg, tehetetlen, segítségre szoruló ember szerepéből.  Amikor teszünk valamit másokért, amikor hozzájárulunk a körülöttünk lévők egészségi állapotának javulásához és boldogságához, mi is jobban érezzük magunkat egy kicsit, magabiztosabbak és erősebbek leszünk mi magunk is – hangsúlyozza Gáspár György.

Szatmárnémeti vitalitás-példaképek

Békéssy Erzsébet, az Élet Fája Ökológiai és Humanitárius Egyesület elnöke arról tájékoztatta a résztvevőket, hogyan vihetünk idős korban értelmet az életünkbe környezetvédelmi akciókba önkéntesként bekapcsolódva. Az előadó maga is nyugdíjas lévén, megosztotta a jelenlévőkkel saját, a munka mezejéről való távozása utáni tapasztalatait az értelemkeresés és találás terén.

A nyugdíjba vonulását követő három hónap pihenéssel telt – mondta Békéssy Erzsébet. Aztán egyszerre csak elkezdtek megfogalmazódni benne a jobbnál-jobb ötletek azzal kapcsolatban, mi mindent lehetne még tenni a környezetünkért. Hogy ötleteit gyakorlatba ültesse, a közösség tagjainak bevonásával, megalapította az Élet Fája Egyesületet, családtagjaival együtt, akik örömmel támogatták kezdeményezését. „Amikor valaki nyugdíjba megy, a leggazdagabb ember. És ez minden nyugdíjasra érvényes. Tudják, mi a mi gazdagságunk? A szakmai tapasztalatunk” – mondta az előadó. Mivel az értékes tapasztalatokat nem igazán van módunk aktív korunkban tovább adni a fiatalabb generációnak, ezért Békéssy Erzsébet felvállalta, hogy az általa megalapított civil szervezet keretében, nyugdíjasan fogja ezt megtenni.

Az önkéntesség, egy szépkorú számára a legkézenfekvőbb módja annak, hogy aktívan bekapcsolódjon az intézmények és civil szervezetek által meghirdetett akciókba – állítja az Élet Fája Egyesület elnöke. Ha a szép kezdményezések népszerűsítve is vannak, azt tapasztalta, mindig lesz sok jó ember: gyermek, felnőtt, idős, aki csatlakozik az akcióhoz, és szívesen nyújt támogatást.

Simona Niste, bodyART edző arról számolt be, hogyan változtatta meg ez a mozgásforma, amellyel 50 évesen ismerkedett meg, az életszemléletét és hogyan sikerült legyőznie a betegséget optimizmus és aktivitás által. Nyíltan beszélt a rákkal való küzdelmének időszaka alatt tapasztalt kihívásokról, arról, hogy gondolta át a prioritásait, hogyan vált határozottabbá, jobban odafigyelve arra, mire fordít és mire nem pazarol energiát.

A bodyART egy Yin-Yang koncepción alapszik, olyan edzésforma, amely a testnek, elmének és léleknek egyaránt szól – mondta Simona Niste. Segít tudatosítanunk a testünket, ahogyan a teljes lényünket is. Jobban megismerve önmagunkat, meglátjuk azokat a részeinket is, amelyek tetszenek nekünk, de azokat is, amelyek nem. A nemszeretem oldalunk miatt szoktuk magunkat rosszul érezni a bőrünkben, és ezt az érzést átadjuk a körülöttünk lévőknek is. Ha nem érezzük jól magunkat, miért ne próbálnánk meg változtatni, tenni azért, hogy jól legyünk? – tette fel az elgondolkodtató kérdést az előadó.

Tudományos kutatások igazolják, hogy optimizmusunk 50 és 72 év között stagnál, 72 éves korunk után pedig csökken. Ennek a ténynek a tudatában hozzá kell szoktassuk magunkat, hogy meglássuk a dolgok jó oldalát is, mert az élet nem csak jó vagy rossz, hanem mindkettő egyszerre. Ugyanis minden jóban van egy kis rossz is, ahogyan minden rosszban egy kis jó is. Erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy egyfajta rutinná váljon számunkra az, hogy a világot így lássuk. Az optimizmus és a humorérzék fejleszthető és erre szükség is van – állítja Simona Niste.

Az edző azt javasolja, ne féljünk lemondani bizonyos tevékenységekről, kapcsolatokról, ha úgy érezzük nem tesznek nekünk jót, lehúznak minket, hanem keressünk inkább olyan elfoglaltságokat, olyan személyeket, akik feltöltenek minket energiával.

Cserey Csaba (Csabcsi) dobművész, aki szintén egy hiteles, helyi példakép arra, hogyan lehetünk aktívak, elégedettek az életünkkel és boldogok 60 év fölött is, rendhagyó zenei élményben részesítette az eseményen résztvevőket, teljes mértékben, közvetlenül átadva a zenélés örömét különböző hangszereken játszva.

A konferencia mindkét napján részt vett Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Adrian Balaj, a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság ügyvezető igazgatója, valamint dr. Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója.

Szépkorúan is aktívan elnevezésű, 126650-es kódszámú POCU/436/4/4 projekt gyakorlatba ültetési időtartama: 2019 júliusa - 2022 júniusa. A 2.786.616,39 lej értékű projekt társfinanszírozója a 2014-2020-es Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap.

Bővebb felvilágosítás a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságnál igényelhető: Ilișești utca 4. szám, Szatmárnémeti, Telefon: 0261-714195, E-mail: info@dassatumare.ro