Az idősek számára is fontos a szeretet

Az adventi készülődés minden évben karácsonyi ünnepséggel zárul a Caritas Szervezet nappali idősközpontjaiban.

A karácsony nemcsak a gyermekek, de az idősek életében is az év egyik legfontosabb eseménye, hiszen a szeretet, a törődés érzése, a Megváltó megszületésének örömhíre őket is új erővel, új reménnyel tölti el. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nappali idősközpontjaiban ezért minden évben kiemelt hangsúlyt helyeznek a karácsony illő megünneplésére.
A szervezet szatmárnémeti Reménység Nappali Idősközpontja csütörtök délelőtt tartotta meg hagyományos karácsonyi ünnepségét. A rendezvényt Hauler Magdolna intézményvezető nyitotta meg köszöntve a klubtagokat és a meghívott lelkészeket, majd minden jelenlévő együtt énekelte el a „Mennyből az angyalt”.
Román János Caritas-vezérigazgató szólt ezt követően az egybegyűltekhez. A Betlehem szó jelentéséből indult ki, mely annyit tesz: „a kenyér háza”, azaz minden lakás, minden ház, ahol kenyér van, tehát a Reménység Központ is. Román János arra buzdította a jelenlévőket, tegyenek meg mindent azért, hogy a Reménység-Betlehem megfelelő hely legyen Jézus számára. Arra kérte továbbá a klubtagokat, legyenek áldás egymás számára, legyenek titkok, illetve megoldandó feladatok, mindig tanuljanak egymástól, valamint arra is, döntsenek Isten országa mellett, mivel az bennünk van, és csak rajtunk múlik, hogy akarjuk-e vagy nem. Gondolatait így összegezte: „Kívánom a kedves jelenlévőknek, hogy döntsenek Isten országa mellett. Betlehemet készítsenek a gyermeknek, egy igazán szép, megfelelő helyet a világegyetem királya számára, és adjanak hálát minden áldásért, és tanuljanak azoktól, akikkel együtt élnek.”
Sabo Petru ortodox lelkész véleménye szerint a Reménység központ szép példája a vallásos hagyományok harmóniájának. Fél évszázada a kulturális és vallásos hagyományok bölcsője főként a vidék volt, mondta a lelkipásztor. Aztán amikor a falvakból az emberek beköltöztek a városba, magukkal hozva hagyományaikat, gyakran elszigetelődtek, mivel a kommunista diktatúra idején titkolni kellett azokat. A lelkész elmondása szerint a Reménység klubban a különböző vallásos hagyományok összhangban vannak, és minden egyes klubtagé érvényt kap, amelyet nagyon dicséretes dolognak tart.
Rácz Ervin református lelkész a szeretet soha el nem múló, távolságokat áthidaló erejéről beszélt. Elmondása szerint, amikor arra bátorítja az idős embereket, szeressék egymást, gyakran hallja, hogy nincs már erejük szeretni, ahogyan más dolgokat sem tudnak már megtenni, amelyeket 10-20 évvel ezelőtt még bírtak. „De ha össze tudod kulcsolni a két kezed, legyen bármilyen messze gyermeked, bármilyen messze az, akit szeretsz, az imádságban és az imádsággal vele közösségbe lépsz, és akkor ez már nem távolság. Amikor összekulcsolod a kezed, akkor veled van a távolban élő gyermeked” – hangsúlyozta Rácz Ervin.
A lelkipásztorok beszédei között az idősek szavaltak és karácsonyi dalokat énekeltek magyar és román nyelven. Kiss Ana Ion Creangă versét szavalta el. Kruzlics János Ady Endre: Karácsony című költeményéből adott elő szemelvényeket, Marchiș Gheorghe (Gigi) pedig ünnepi gondolatait osztotta meg klubtársaival.
A rendezvény végén minden idős karácsonyi ajándékcsomagot kapott a szervezet részéről, melyeket személyesen Román János vezérigazgató adott át.

Minden intézmény másképp ünnepel

A Caritas szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijében közel húsz éves fennállása során számos érdekes hagyomány alakult ki. Az intézménynek saját imádsága van, amelyet a nyugdíjasok nap mint nap együtt mondanak el, és a karácsonyt is sajátosan ünneplik. A központ munkatársai minden évben egy-egy személyre szóló képeslappal ajándékozzák meg az időseket, melyre a szeretettel, a hittel és a karácsonnyal kapcsolatos gondolatokat írnak. A nyugdíjasok sorra felolvassák a képeslapjukon szereplő gondolatokat, megosztva azokat egymással, elmélkedve egy kicsit róluk, majd karácsonyi énekeket énekelnek magyarul és románul. Így történt ez most is.
Pásztorjátékkal készültek a szerdán megtartott ünnepségre a Caritas nagykárolyi idősklubjának tagjai. A nyugdíjasok két hétig gyakorolták a jeleneteket, hogy minél élethűbben jelenítsék meg a több mint kétezer évvel ezelőtti eseményeket.
Meghitt hangulatban ünnepeltek a túrterebesi Caritas-idősklubba járó nyugdíjasok péntek délután. Az eseményen Román János vezérigazgató is részt vett, együtt imádkozva és énekelve az idősekkel.
A karácsonyi ünnepségek minden Caritas-idősközpontban a klubtagok megajándékozásával zárultak. Van, ahol hagyománnyá vált, hogy a nyugdíjasok is meglepik egymást egy-egy figyelmességgel, de a szervezet részéről minden klubtag kapott egy-egy ajándékcsomagot, hogy a gondoskodást és a szeretetet ilyen módon is érezzék.