A projekt gyakorlatba ültetésének aktuális helyzete

A tervek szerint haladt a projekt megvalósítása. Több előrelépés, eredmény is született.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával partnerségben 2023 novemberében is folytatta az Interetnikus kapcsolódási pontok című projekt gyakorlatba ültetését. A projekt támogatója az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott Active Citizens Fund România program.

A 24 hónap időtartamú projekt célja a Túrterebesen élő fiatal romák és helyi szereplők társadalmi szerepvállalásának erősítése. A gyakorlatba ültetés időtartama alatt 4 közösségi akció, 2 kulturális esemény és 2 sportverseny kerül megszervezésre, továbbá elősegítik a közösségi szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést a túrterebesi Szent Márton Közösségi Központ által nyújtott szociális szolgáltatások kiterjesztése és fejlesztése által, innovatív oktatásra és képzésre alapozva javítják a tanulás minőségét.

2023. november 1. és 29. között a projekt gyakorlatba ültetése a tervek szerint haladt.

Folytatódtak:

• a Tours-i Szent Márton Közösségi Központ által biztosított programok
  • a Szülőnevelő program, a Caritas túrterebesi Szent Márton Közösségi Központjában
  • a Szakmai orientációs program
  • az iskolai órák utáni meditációk a Kiválóságra nevelés program keretében
  • az edzések a Szociális integráció sport által program keretében, továbbá
  • a Szociális integráció ökológiai nevelés révén elnevezésű program.

November 9-én, csütörtökön került megszervezésre a negyedik közösségi takarítási akció, amelyen ezúttal negyvenöt helyi lakos vett részt - a polgármesteri hivatal munkatársai, a Túrterebesi Általános Iskola ötödikesei osztályfőnökük kíséretében, a Szatmári Egyházmegyei Caritas helyi Szent Márton központjának szakemberei, továbbá a fent említett projekt keretében létrehozott helyi akciócsoport tagjai, valamint szociális segélyben részesülő lakosok, de a roma közösségből néhány önkéntes is.

Szintén ezen a napon, a Túrterebesi Általános Iskola ötödikesei árvácskákat ültettek a község buszmegállójában lévő beton virágládákba. A növényeket a Caritas helyi Szent Márton központjának fóliasátrában nevelték, gondozták az ökológiai nevelés órákon résztvevő tanulók azzal a céllal, hogy egy közösségi teret tegyenek majd szebbé velük.

Ugyanakkor, a túrterebesi kezdeményezőcsoport tagjai és a Szent Márton Központunk munkatársai közösen szépítették meg az intézmény udvarát.

Ami a kommunikációs tevékenységet illeti:

• a szervezet weboldalán 2 hírt közöltünk, éspedig:
    • a közösségi takarítási akcióról, amelyet médiapartnereink felé is továbbítottunk sajtóközlemény formájában (2.2, 1)
    • a jó gyakorlatokat bemutató szemináriumról és a fotókiállításról, mely hírt szintén továbbítottuk sajtópartnereink felé sajtóközlemény formájában (2.1, 1)
  • a szervezet Facebook-oldalán 5 posztot publikáltunk, éspedig:
    • egy fotóalbumot a Szent Márton Közösségi Központunkban megszervezett kreatív foglalkozásról (2.1)
    • egy fényképalbumot a november 9-i takarítási akció alkalmával készített képekkel (2.2)
    • egy fotóalbumot a buszmegálló megszépítésével kapcsolatban (2.2)
    • egy posztot a helyi kezdeményezőcsoport aktivitásáról (2.1)
    • egy fotóalbumot a november 28-án megszervezett szemináriumról (2.1)
  • november 28-án, a Túrterebesi Általános Iskolában kiállítás nyílt (2.3), melynek keretében 30 gyermek - az iskola tanulói, valamint a Szent Márton központ kedvezményezettei - összesen 92 fotót állítottak ki, amelyeket a nyári vakáció ideje alatt megtartott fotós műhelygyakorlat alkalmával készítettek. Az esemény keretében kihirdették és jutalmazták a fotóverseny 3 nyertesét is.
  • szintén november 28-án, a túrterebesi önkormányzat gyűléstermében megszervezésre került a jó gyakorlatokat bemutató szeminárium (1.3), 19 szakember részvételével.
  • jelen dokumentum által megvalósult a projekt gyakorlatba ültetésére vonatkozó havi helyzetjelentés feltöltése a honlapra (2.1).

Frissítés dátuma: 2023.11.29.

Készítette:
Boros Ioan, projektmenedzser
E-mail: boros.janos@caritas-sm.ro

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

A projekt megvalósítója a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával együttműködésben. A projekt 148 000 euró támogatásban részesül az Active Citizens Fund România részéről, az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program keretében. Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapok hivatalos álláspontját; bővebb felvilágosítás a www.eeagrants.org honlapon elérhető. Az Active Citizens Fund România-val kapcsolatban információk a www.activecitizensfund.ro weboldalon találhatók.