Lencsevégre kapták vakációs élményeiket

Harminc diák vett részt a Caritas túrterebesi Szent Márton Központjában megszervezett műhelyfoglalkozáson.

Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amelyeket szeretnénk megörökíteni, és ez fénykép által ma már szinte bárki számára lehetséges. De vajon hogyan készíthetünk olyan felvételeket, amelyek nemcsak nekünk, hanem másoknak is tetszenek? Melyek azok a szabályok, szempontok, amelyeket tekintetbe véve megnő az esélyünk arra, hogy jó és érdekes képeket készítsünk – többek között ezt is megtudták azok a túrterebesi diákok, aki részt vettek a Szent Márton Központban megszervezett négynapos műhelyfoglalkozáson.

Az esemény első két napján a helyi iskola tizenegy tanulója, valamint a Caritas-központba járó gyermekek közül tizenkilenc ismerkedett meg a fotózás legfontosabb alapfogalmaival, konkrét példák révén, együtt felfedezve azokat a szempontokat, amelyeket ajánlott tekintetbe venni, ha jó fotót szeretnénk készíteni. A bevezető harmadik napján a megszerzett elméleti tudást a gyerekek gyakorlatban is alkalmazták – nyári vakációs élményeiket kapták lencsevégre, teret biztosítva ugyanakkor a helyi kulturális értékeknek is. A műhelyfoglalkozás utolsó napján együtt választották ki a legsikerültebb képeket, megismerkedtek továbbá néhány, a képszerkesztő programok által nyújtott egyszerű képjavítási lehetőséggel is.

A diákok legjobb fotói szeptemberben vándorkiállítás formájában lesznek megtekinthetőek a Túrterebesi Általános Iskolában, majd a polgármesteri hivatalban, és végül a Szent Márton Központban.

A műhelyfoglalkozásra az Interetnikus kapcsolódási pontok című projekt keretében került sor, amelynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a Túrterebesi Általános Iskolával és Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával partnerségben. A Túrterebesen élő fiatal romák és helyi szereplők társadalmi szerepvállalásának erősítését megcélzó projekt támogatója az Active Citizens Fund România, az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program keretében.

Az Active Citizens Fund România programról

Az Active Citizens Fund România a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program. Az Alapok fő célkitűzése a gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése, valamint a kétoldalú kapcsolatok megerősítése a 15 kedvezményezett ország és a donor országok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) között. A program kezelője egy konzorcium, amelynek tagjai: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT és Frivillighet Norge, amelyek Alapkezelőként működnek az FMO – az EGT és Norvég Alapok Finanszírozási Mechanizmus Irodájának megbízásából. Az Active Citizens Fund România a civil társadalom és az aktív állampolgárság megerősítését, valamint a társadalmilag kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelését célozza meg. A 46.000.000 euró értékű program hosszú távon törekszik a civil szektor fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztésére, erősítve szerepét a demokratikus részvétel, az aktív állampolgárság és az emberi jogok előmozdítása terén, és ugyanakkor megerősítve a kétoldalú kapcsolatokat a donor országokkal (Izland, Liechtenstein, Norvégia). Az Active Citizens Fund România kapcsán bővebb információkért látogassanak el honlapjukra: www.activecitizensfund.ro. Az EGT és Norvég Alapokról a www.eeagrants.ro honlapon tudhatnak meg többet.

A projekttel kapcsolatos bővebb információk a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnél igényelhetők, székhely: Szatmárnémeti, Lükő Béla utca 15. szám, telefon:  0261-710464, e-mail: caritas@caritas-sm.ro.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

A projekt megvalósítója a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával együttműködésben. A projekt 148 000 euró támogatásban részesül az Active Citizens Fund România részéről, az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program keretében. Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapok hivatalos álláspontját; bővebb felvilágosítás a www.eeagrants.org honlapon elérhető. Az Active Citizens Fund România-val kapcsolatban információk a www.activecitizensfund.ro weboldalon találhatók.