Împreună pentru vârstnicii noștri!

Prin noul proiect POCU, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare va îmbunătăți calitatea vieții a 170 de vârstnici băimăreni.

În ultimele decenii, vârstnicii au devenit cea mai vulnerabilă categorie socială a României. Conform recensământului din 2011, la nivel național, situația persoanelor de vârsta a treia este mai mult decât îngrijorătoare: 26% din vârstnici trăind singuri, 23,30% trăind în sărăcie absolută, 14% având limitată activitatea zilnică, iar 6,5% prezentând limitări serioase sau totale nefiind sprijiniți de familie. În municipiul Baia Mare, conform datelor furnizate de același recensământ, trăiesc 14.173 de vârstnici care sunt deserviți de 10 servicii sociale licențiate. În acest context, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a demarat proiectul „Împreună pentru vârstnicii noștri!”, implementarea căruia va aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea vieții pentru 170 de seniori băimăreni.

Proiectul în valoare de 2.785.379,66 lei este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmând să fie implementat în perioada august 2019 – iulie 2022.

Lansarea oficială a proiectului „Împreună pentru vârstnicii noștri!” a avut loc joi, 17 octombrie, la Baia Mare. La eveniment, alături de echipa Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare formată din Ioan-Laurențiu Roman – director general, Nándor-Lóránd Józsa – director adjunct de Maramureș, Monica Apan – director adjunct de Satu Mare, totodată și manager al proiectului, și membrii echipei de implementare: Ildikó Krupiczer, Erzsébet-Szilvia Zubler și Klára Ferencz, au fost prezenți și viceprimarul municipiului – Noémi Vida, directorul DAS Baia Mare – Diana Hîrb, șef serviciu Inspecție Socială AJPIS Maramureș – Daniela Antoanela Man, protopopul romano-catolic de Baia Mare, părintele Szmutku Róbert, și nu în ultimul rând, părintele Bogdan Gavra, care a sprijinit proiectul chiar de la începutul elaborării acestuia.

Obiectivul general al proiectului: creșterea calității vieții vârstnicilor din Baia Mare se va realiza prin furnizarea a patru servicii sociale adaptate nevoilor acestora. Se vor înființa două servicii sociale noi: un centru de tip asistență și recuperare, care va oferi supraveghere și programe de socializare pe timpul zilei pentru 20 de vârstnici băimăreni izolați social, dar care au mobilitatea păstrată, evitând astfel instituționalizarea acestora, respectiv se va înființa un serviciu social de masa pe roți, prin care se va furniza hrană caldă la domiciliu pentru 40 de seniori aflați în risc de sărăcie, imobilizați în locuință, contribuind astfel la îmbunătățirea stării lor de sănătate. Tot în cadrul proiectului se vor dezvolta două servicii sociale existente, care funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, și anume: Centrul de Zi pentru Vârstnici Baia Mare – un centru de tip club – care va asigura programe de socializare pentru 70 de vârstnici izolați sociali și Cantina Socială Caritas Baia Mare, care va furniza hrană caldă, gustoasă pentru 40 de persoane de vârsta a treia, aflați în risc de sărăcie.

De-a lungul celor 3 ani de implementare al proiectului „Împreună pentru vârstnicii noștri!”, vor beneficia de sprijin 170 de vârstnici băimăreni, din care 130 vor depăși situația de vulnerabilitate dată de izolarea la domiciliu.