Vârstnicii au discutat despre pandemie

Au început activitățile în noul Centru de Zi pentru Vârstnici înființat de DAS, în colaborare cu Organizația Caritas.

În luna august și-a deschis porțile primul centru de zi pentru vârstnici din Satu Mare finanțat din fonduri europene. Unitatea socială a fost înființată în cadrul proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii” de Primăria Municipiului Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială Satu Mare, în parteneriat cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. În următorii doi ani, centrul va asigura programe pentru cel puțin 124 de sătmăreni cu vârsta de peste 65 de ani.

Echipa de experți a noului club destinat vârstnicilor a început implementarea proiectului cu mult entuziasm, căci în contextul pandemiei este și mai mare nevoie de servicii de socializare furnizate seniorilor în condiții de siguranță optime. Respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus, precum dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, limitările privind numărul de participanți la activități îngreunează un pic activitățile de club, dar persoanele de vârsta a treia care frecventează unitatea consideră că cel mai important este că există un loc unde pot merge, unde se pot întâlni, unde pot să petreacă activ și plăcut câteva ore pe zi.

Centrul de Zi pentru Vârstnici de pe Jiului a fost conceput în așa fel încât pe lângă activitățile și evenimentele care promovează îmbătrânirea activă, să ofere și alte servicii de asistență socială pentru sătmărenii cu vârsta de peste 65 de ani. Astfel, din echipa de experți a centrului fac parte și un psiholog și un asistent medical care au grijă de sănătatea fizică și psihică a vârstnicilor.

Tema primei activități de grup organizată de psihologa noului centru a fost cea mai actuală problemă pentru noi toți: pandemia COVID-19, mai exact experiențele vârstnicilor legate de perioada dificilă a stării de urgență și a celei de alertă. Având în vedere măsurile necesare pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus, la activitatea derulată de psihologa Tóth Klára au participat zece seniori.

Vârstnicii și-au împărtășit pe rând gândurile și experiențele legate de epidemie. Pe lângă experiențele negative precum: sentimentul de izolare, solitudine, angoasă, neputință, majoritatea participanților a reușit să observe și latura pozitivă a lucrurilor. Restricțiile de circulație valabile în perioada stării de urgență au făcut posibile totodată și descoperirea unor îndeletniciri noi. Un văduv, de exemplu a povestit că în perioada izolării a învățat să gătească, și că această activitate i-a devenit atât de dragă încât este pregătit să-și pună la încercare talentul chiar și în cadrul unui concurs de gătit. Alții și-au găsit timp pentru lucruri amânate de multă vreme, precum curățenia generală. Majoritatea celor prezenți s-au familiarizat cu noi forme de comunicare, păstrând legătura cu membrii familiei și cu prietenii prin intermediul WhatsApp și Facebook. Unul din cuplurile care frecventează centrul a vorbit despre faptul că petrecând mai mult timp împreună, chiar dacă și înainte de pandemie s-au înțeles bine și au discutat despre multe, acum ei discută despre absolut tot. Mulți membri de club și-au exprimat bucuria că acest centru de zi există. La vârsta la care succesul înseamnă pentru mulți că după ce au intrat în vană pot și ieși din ea fără ajutor – după cum a afirmat o vârstnică – este un sentiment plăcut să știe seniorii că dacă au nevoie de companie, la club o găsesc.

La sfârșitul discuției, pensionara Gellért Ágnes a recitat două poezii ale sale inspirate de pandemie.

La finalul evenimentului, vârstnicii au expirat adânc, scăpând simbolic de toate lucrurile negative care s-au acumulat în sufletul lor în perioada pandemiei, iar apoi au inspirat adânc pentru a primi în suflet gânduri bune, energie, speranță.

„Este un mare avantaj și un lucru pozitiv că acest club există. În cadrul activității aproape toți participanții au vorbit despre faptul cât de importante sunt pentru ei relațiile interpersonale, cât de greu i-a fost că o vreme nu au avut posibilitatea să comunice cu alți vârstnici, să se întâlnească, să se joace împreună. Privarea de relațiile interpersonale a fost o experiență extrem de neplăcută pentru seniori. Aflând despre deschiderea noului centru de zi, ei au așteptat cu multă emoție să vină la centru, să se întâlnească, să stea la povești cu alți vârstnici. Avem și membri de club în viața cărora începând cu luna august centrul a devenit unicul punct și scop sigur – în fiecare dimineață, în fiecare zi. Cred că existența acestui Centru de Zi pentru Vârstnici este o nouă rază de speranță în viața lor” – consideră psihologa. Tóth Klára speră ca împreună cu colegii implicați în proiect în următorii doi ani vor reuși să aducă îmbunătățiri reale și semnificative în ceea ce privește calitatea vieții a cât mai mulți vârstnici sătmăreni.