Centrul "Sf. Iacob" - de două decenii în slujba vârstnicilor

Centrul de Zi „Sfântul Iacob” a marcat Ziua Internațională a Vârstnicilor și totodată 20 de ani de la înființare.

După o anumită vârstă fiecare zi de viață poate fi privită drept cadou din partea lui Dumnezeu. Vârstnicii care frecventează Centrul „Sfântul Iacob” al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare se bucură zi de zi împreună de acest cadou, iar angajații instituției încearcă să asigure toate condițiile pentru ca bucuria lor să fie deplină. Fac asta de luni până vineri, de 20 de ani.

Centrul „Sfântul Iacob” asigură supraveghere și programe de socializare pe timpul zilei pentru persoane cu vârsta peste 60 de ani, care suferă de boli cronice, dar și-au păstrat mobilitatea. De-a lungul celor două decenii de existență, componența grupului s-a schimbat continuu – ne-a informat Angela Kincses, coordonatoarea centrului. La începutul anilor 2000 majoritatea beneficiarilor ajungeau la instituție în faza de recuperare după un accident vascular cerebral. Din cauza bolii, ei nu prea puteau efectua activități fizice, de aceea, pe atunci, cititul, dezbaterile, cântatul au avut o pondere mai mare în programul zilnic. În ultima perioadă numărul beneficiarilor care suferă de demență prezintă o creștere accentuată – ne-a informat coordonatoarea centrului, – la momentul actual, din cei cincisprezece vârstnici care frecventează instituția șapte au fost diagnosticați cu demență.

Ținând cont de particularitățile și nevoile speciale ale bolnavilor cu demență, echipa centrului a stabilit programul activităților tematice, și anume: lunea se discută subiecte religioase, marțea vorbesc despre sănătate, miercuri e ziua dezbaterilor libere, joia comunicarea este pe primul plan, iar vinerea e dedicată îmbunătățirii memoriei. Programul stabil îi ajută pe vârstnici să rămână ancorați în realitate – consideră specialistul. În fazele mai evoluate de demență se evită, dar cu ceilalți vârstnici angajații centrului fac plimbări, și chiar deplasări la piață, fac plata facturilor, iar vara petrec câte-o săptămână la „Casa Perla” din Homorodu de Jos.  

Ziua de lucru începe devreme la Centrul „Sfântul Iacob”. Vârstnicii sunt transportați la sediul instituției cu un microbuz de 8 persoane, care îi ridică pe beneficiari de la domiciliul lor. Șoferul împreună cu o angajată a centrului pleacă la drum înainte de ora 7 și face două ture, încât până la ora 8 și-un sfert toți vârstnicii sosesc la centru. La 8 și jumătate seniorii servesc micul-dejun, apoi urmează un pic de odihnă după care, pe la 9 și jumătate începe activitatea tematică. La 10.30 e timpul pentru gimnastică, ceea ce, dacă vremea permite, este urmată de o plimbare în curtea și grădina centrului. După exercițiile fizice se face revista presei: pensionarii citesc cu voce tare articole din presa locală pe care apoi le și discută. Masa de prânz durează de obicei o oră: căci după mâncarea gustoasă pensionarilor le place să mai povestească. Pe la ora 13 unii se retrag în camerele de odihnă, alții își petrec timpul jucând remi sau cărți. Pe la doi și-un sfert e servită gustarea, și nu peste mult timp prima tură pornește spre casă.

Apartenența la comunitatea Centrului „Sfântul Iacob” schimbă atât viața vârstnicilor, cât și a membrilor lor de familie. Angela Kincses susține că de-a lungul celor 20 de ani a contat enorm pentru dânsa multitudinea de feedback-uri pozitive primite din partea aparținătorilor. Faptul că Primăria Municipiului Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială a oferit sprijin regulat instituției în ultimii doi ani, este o dovadă clară că aceasta oferă servicii de care este mare nevoie la nivel local – consideră Angela Kincses. 

O altfel de aniversare

La Centrul „Sfântul Iacob” Ziua Internațională a Vârstnicilor este sărbătorită în fiecare an. Această ediție a fost una mai specială, fiind marcată și aniversarea a 20 de ani de la înființarea instituției. A fost un eveniment discret, liniștit – precum zilele petrecute în cadrul centrului.

De ziua lor, pensionarii și angajații instituției au pregătit un desert delicios împreună. Seniorii s-au așezat la masa decorată festiv și au servit împreună prăjitura cu mac și ciocolată, împărtășind gândurile lor despre viață. Coordonatoarea centrului a recitat drept cadou o poezie dedicată vârstei înțelepciunii. A fost o adevărată sărbătoare – o sărbătoare a sufletului, reflectată pe ochii și fețele zâmbitoare ale vârstnicilor.

Evenimentul s-a încheiat cu rostirea rugăciunii centrului: „Te rog din suflet Domnul meu,/ Fi-mi alături azi și mereu,/ Dă-mi puterea să fiu bun/ Să activez pentru binele comun./ Și dacă mă privești în această zi,/ Bucurie Tu să simți./ Amin.”