Centrele de zi ale Caritas au sărbătorit Ziua Femeii

Copiii care frecventează centrele de zi din Ardud, Turulung și Satu Mare și-au felicitat mamele de ziua lor.

Fiecare centru de zi pentru copii care funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare și-a dezvoltat propria tradiție prin care marchează an de an Ziua Internațională a Femeii.
La Centrul de Zi „Integretto” din Ardud educatoarele grupelor cu predare în limba maghiară obișnuiesc să sărbătorească împreună cu mămicile copiilor ziua de 8 Martie. Evenimentul din acest an a fost organizat de educatoarea Roter Inez, alături de colegele Balog Noémi Katalin, Keresztesi Noémi și Mutter Andrea. Printre participanți s-a numărat și Szovati Rodica, coordonatoarea centrului „Integretto”, Lécz Aurica, directoarea grădiniței, precum și psihologa instituției, Sălăjan-Kinczel Brigitta.
Fiind vorba de un eveniment cu tradiție, mămicile așteaptă cu emoție în fiecare an ce noutăți, ce provocări le-au pregătit educatoarele de Ziua Femeii. Ele au avut parte de multe jocuri de această dată și au avut posibilitatea să confecționeze decorațiuni florale împreună. În jocurile interactive s-au implicat atât pedagogii, cât și mămicile, cooperând ca parteneri, așa cum o fac zi de zi. Jocurile au întărit spiritul de echipă și au apropiat și mai mult pedagogii și părinții. Jocul de rol elaborat de educatoarea Mutter Andrea s-a bucurat de un succes foarte mare. Mămicile au primit sarcina să aleagă dintre diverse modele decupate din reviste de modă pe acelea care reprezintă cel mai bine stilul lor actual sau idealul lor de feminitate, iar apoi din modelele alese au creat un afiș. La finalul evenimentului, fiecare mămică și-a preluat diploma de „Cea mai bună mamă”.
La Centrul Comunitar „Sf. Martin de Tours” din Turulung a devenit o tradiție ca de Ziua Internațională a Femeii copiii să felicite doamnele care frecventează Centrul de Zi pentru Vârstnici Caritas din localitate. Școlarii, îndrumați de pedagogii Igli Mónika, Ilyés Ágota, Kispál Mónika și Pucser Tünde s-au pregătit cu versuri și cântece pentru această ocazie deosebită. Ei au dăruit pensionarelor cadouri confecționate manual, un gest pe care vârstnicele au apreciat foarte mult. Coordonatorul Centrului „Sf. Martin”, Boros János consideră că evenimentul crează o punte între generații, și prin intermediul vârstnicelor care frecventează clubul Caritas, face cunoscută activitatea centrului pentru locuitorii comunei.
Copiii din grupa maghiară a Centrului de Zi „Don Bosco” al Caritas și-au felicitat mămicile și bunicile îmbrăcați în costume colorate - sărbătorind Carnavalul și totodată Ziua Femeii. Preșcolarii, sub îndrumarea educatoarelor Kocsis Katalin și Urbán Vári Enikő, și-au prezentat costumele, au dansat și au cântat, s-au rugat pentru mămicile lor și le-au dăruit cadouri confecționate special pentru această ocazie.
Copiii care frecventează Centrul Social Deschis „Casa Prieteniei” din Satu Mare au creat coșulețe cu flori, respectiv buchete florale din materiale reciclabile, pe care le-au oferit cadou mamelor de 8 Martie.
Pedagogii centrelor de zi pentru copii ale Organizației Caritas fac tot posibilul ca Ziua Femeii să fie o ocazie deosebită, o experiență de neuitat atât pentru copiii care frecventează aceste instituții, cât și pentru mămicile lor.