Soluții locale la probleme locale

Workshop-ul organizat de Caritas a adus la aceeași masă principalii actori din sectorul de stat și cel privat. 

La inițiativa Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare reprezentanți ai sistemului educațional, ai sectorului economic, ai societății civile și ai minorității rome din județul Satu Mare s-au întrunit în cadrul unui workshop în data de 22 ianuarie pentru a găsi soluții împreună la probleme locale.   
Evenimentul a fost deschis de managerul de proiect Fülöp Orsolya, după care directorul organizației, Ioan Roman a urat bun venit participanților. Moderatoarea evenimentului, Claudia Macaria a făcut o scurtă prezentare a proiectului în contextul căruia a fost organizat acest workshop.
Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor şi altor grupuri vulnerabile aflate în condiţii sociale de trai precare din regiunile Satu Mare şi Maramureş” a fost inițiat de Caritas Elveţia și implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi Cluj Napoca (CRCR). În munca lor cu grupul țintă, specialiștii Caritas și CRCR au constatat că numărul tinerilor proveniți din medii rurale defavorizate care nu termină cele 10 clase obligatorii și astfel au șanse reduse de a găsi un loc de muncă, este alarmant de mare. 
Stephan Müller, expert în incluziune socială a subliniat că integrarea romilor este o necesitate macroeconomică. Îmbătrânirea rapidă a populației, scăderea numărului persoanelor active pe piața muncii reprezintă o problemă serioasă atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene. Ținând cont de faptele care arată că inserția de forță de muncă nouă din rândul romilor este de 20% și având în vedere că în România trăiesc aproximativ 1.8 milioane de romi, în educarea, instruirea și facilitarea accesului pe piața muncii a romilor vom vedea nu doar o problemă, ci o oportunitate pentru creștere economică – susține expertul.
Sociologul Dezső Júlia a prezentat participanților rezultatele unui studiu realizat recent în județul Satu Mare, care a abordat trei subiecte: care sunt motivele care îi împiedică pe tinerii proveniți din medii rurale defavorizate în absolvirea învățământului obligatoriu; dacă unii din ei reușesc totuși terminarea a 10 clase, cum o fac; respectiv cum își pot găsi un loc de muncă, sau chiar dimpotrivă, de ce nu se pot angaja acești tineri. Studiul care include 58 de interviuri realizate cu tineri, părinți/tutori, profesori și angajatori poate fi consultat de orice persoană interesată pe următorul link: http://www.caritas-satumare.ro/media/images/Studiu.pdf
După detalierea datelor studiului, participanții au lucrat în grup pentru a dezvolta două subiecte importante: cum poate deveni educația vocațională un succes, respectiv ce se poate face la nivel local pentru a îmbunătăți situația actuală.
Thomas Hackl, reprezentant al Caritas Elveția a propus elaborarea unui plan de acțiune local comun. Expertul consideră că numai prin implicarea tuturor actorilor relevanți din mediul educațional, economic și ONG se poate găsi o soluție eficientă la problema cu care ne confruntăm. Directorul organizației, Ioan Roman a confirmat cele spuse de Thomas Hackl, susținând că organizația este deschisă spre o colaborare în acest sens.