Proiect VOLO

Proiect VOLO

Făcând voluntariat, poţi deveni membru util pentru o comunitate, poţi acumula experienţe şi influenţezi viitorul – toate acestea astfel, ca între timp să simţi senzaţia de bine şi satisfacţie

Cam aceasta ar putea fi moto-ul întâlnirii realizate în cadrul proiectului VOLO, vizând formarea unei reţele de voluntariat în servicii sociale pe raza județelor Bihor, Satu Mare și Sălaj. Întâlnirea a avut loc pe 13 iunie 2016, cu participarea a 47 de elevi din clasele IX. B și IX. E de la Colegiul Naţional Kölcsey Ferenc din Satu-Mare.

Această întâlnire a fost cea de-a treia staţie din programul de popularizare, denumit „Caravana tinerilor voluntari”, ţinută în sala festivă a liceului într-o atmosferă lejeră, de bună dispoziţie.

Programul de aproape două ore, a început prin prezentarea reciprocă a participanţilor, incluzând câteva experienţe sociometrice, din care a reieşit cât de apropiată este această temă, respectiv cât interes există pentru ea.

În cursul clarificării noţiunilor, elevii au asociat cu voluntariatul următoarele expresii:
atenţie, solidaritate, donaţie, ajutor, bucurie, lucru în echipă. Bineînțeles, s-a prezentat şi baza legală a acestei activităţi, cunoaşterea normelor în vigoare acordând un cadru de legalitate şi securitate muncii de voluntariat.

Aprofundarea temei s-a realizat în 7 grupuri mici, ajungându-se la răspunsuri foarte elaborate. S-a constatat că un „voluntar de ispravă” şi potrivit este: hotărât, dornic să ajute, atent, deschis, interesat, amical, precis, cinstit, „de gaşcă”, perseverent, răbdător, silitor, hotărât şi fericit. Domeniile ordinare ale voluntariatului au fost extinse şi asupra închisorii, adăposturilor pentru nevoiaşi, zone de război.

Posibilitatea atractivă a voluntariatului: dă ocazie exploatării unor aptitudini individuale /particulare/speciale, se pot câştiga experienţe, se văd rezultatele muncii, participanţii pot simţi importanţa prezenţei şi ajutorului lor. Experienţele acumulate în cursul muncii de voluntariat port fi fructificate atât la nivel individual-personal cât şi la cel comunitar. Individual, ajută la ridicarea calităţii de om,are efect de formare a personalităţii. În plan comunitar, îi ajută în raliere pe cei defavorizaţi.

Citându-l pe unul dintre tineri: „ne ajută să privim altfel problemele – adică să nu ne gândim doar la noi înşine, ci şi la ceilalţi”

Reflexiile comune au fost urmate de prezentarea proiectului, respectiv de enumerarea concretă a posibilităţilor în voluntariat.

După întâlnirea cuprinzătoare şi remarcabilă, toată lumea a plecat bine dispusă şi au fost mulţi care sunt dornici să încerce această experienţă în vacanţă.