Solidaritatea – o sarcină comună

În data de 24 octombrie la Satu Mare, iar în 25 octombrie la Sighet s-au aprins candelele solidarității.

Aproximativ trei sute de sătmăreni au participat la acțiunea de solidaritate „Un Milion de Stele” organizată de Caritas Dieceza Satu Mare joi după-amiază, la Turnul Pompierilor.

Evenimentul a fost deschis de părintele Ioan Roman, directorul general al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare care a dat apoi cuvântul episcopului Eugen Schönberger. Excelența Sa a subliniat că solidaritatea este sarcina comună a tuturor oamenilor, și a adăugat că îl bucură mult faptul că la nivel local există o solidaritate adevărată, dovedită an de an și de acțiunea „Un Milion de Stele”.

Primarul Gábor Kereskényi a afirmat că este important să aprindem împreună o candelă în cadrul evenimentului, dar este de asemenea important să ne gândim zi de zi la aproapele nostru, și chiar mai mult, să facem ceva pentru ca viața acestuia să devină mai bună.

Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba i-a rugat pe cei prezenți să ducă cu ei acasă în suflet un pic din lumina și căldura stelelor simbolice – a candelelor – și să le amplifice.  

Deputatul Magyar Lóránd i-a îndemnat pe participanți să îi ajute zi de zi pe semenii care nu beneficiază de condiții de trai bune, poate nici chiar decente. Comunitatea noastră se dezvoltă cu adevărat prin acest ajutor – a spus deputatul. 

Părintele Ioan Roman a evocat cu mult respect numele acelor persoane care au susținut activitatea Organizației Caritas și în special, acțiunea „Un Milion de Stele”, dar care azi nu se mai află printre noi. Este vorba de directorul Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare, Fátyol Rudolf și de jurnalista Bartos Erzsébet, persoane dragi multor sătmăreni.

După cuvântări, cei prezenți au aprins candelele, și în apusul plăcut de toamnă zona Turnului Pompierilor s-a scăldat într-o lumină specială. Ca de fiecare dată, evenimentul a oferit un prilej excelent pentru a întâlni prieteni și cunoștințe vechi, de a mai sta de vorbă, de a ne preocupa un pic de cum să facem viața semenilor noștri mai bună, și astfel și cea a comunității. Participanții au avut acces liber în Turnul Pompierilor pe toată durata derulării evenimentului, având astfel posibilitatea să admire luminile orașului și a candelelor în culorile apusului.

În organizarea și desfășurarea acțiunii s-au implicat cu drag tineri voluntari din mai multe licee sătmărene. Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare aduce mulțumiri și pe această cale echipelor de voluntari devotați de la Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Liceul Reformat, Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Liceul Tehnologic „I. C. Brătianu”, Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „G. E. Palade” și Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” care au contribuit la succesul acțiunii. De asemenea, Caritas aduce mulțumiri pentru sprijinul acordat de Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare și S.C. Bodnar Srl.

 

Ediție aniversară la Sighetu Marmației

 

Vineri după-amiază, în Parcul Central din Sighetu Marmației s-au aprins din nou candelele solidarității în cadrul acțiunii „Un Milion de Stele” organizată de Caritas Dieceza Satu Mare.

La eveniment au fost prezenți părintele Reszler Mihály, arhidecan de Maramureș, capelanul Turtureanu Róbert, viceprimarul localității – Béres Ildikó-Ibolya, directorul Liceului „Leőwey Klára” – Kósa Attila, alături de peste o sută de sigheteni care și-au exprimat solidaritatea față de semenii noștri care se confruntă cu probleme sociale. Din partea conducerii Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare a fost de față directorul general, părintele Ioan Roman și directorul adjunct de Maramureș, Józsa Nándor-Lóránd.

Sighetenii care au participat la acțiunea „Un Milion de Stele” au aprins câte o candelă în semn de solidaritate, iar din mulțimea de candele s-a conturat o cruce arzândă – sigla Caritas – simbol al iubirii față de semenii noștri aflați în nevoie. La fața locului, cei interesați au avut ocazia să afle mai multe despre domeniile de activitate ale Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare prin intermediul unei expoziții foto.

Echipa Caritas aduce mulțumiri și pe această cale sătmărenilor și sighetenilor cu sensibilitate socială care au participat la acțiunea de solidaritate „Un Milion de Stele” și care prin donațiile lor au ales că facă mai frumoase sărbătorile de iarnă a unor vârstnici bolnavi. Din suma de 3749 lei – colectată la Satu Mare și 2050 de lei - colectată la Sighet, Caritas va pregăti pachete de Crăciun vârstnicilor bolnavi, aflați în grija Centrului de Îngrijire la Domiciliu Sfânta Hildegarda" din Satu Mare și a Centrului de Îngrijire la Domiciliu „Sfântul Carol” din Sighet.