Un Milion de Stele 2018

Un Milion de Stele Sighet

La Satu Mare acțiunea de solidaritate a ajuns la a zecea, iar la Sighet la a noua ediție. 

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a organizat vineri, 26 octombrie la Satu Mare acțiunea internațională de solidaritate „Un Milion de Stele”. Evenimentul aflat la a zecea ediție, a atras și în acest an sute de sătmăreni dornici să facă un bine pentru comunitatea în care trăiesc.
La eveniment au fost prezenți PSSa episcop Eugen Schönberger, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean, primarul Kereskényi Gábor, deputatul parlamentar Magyar Lóránd, respectiv subprefectul Alfatter Tamás. Ladislau Lang, fost director al Caritas, a fost prezent și el, urmărind cu drag activitatea organizației chiar și după încheierea mandatului.
Evenimentul a fost deschis de părintele Ioan Roman, directorul Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare. PSSa episcop Eugen Schönberger a fost primul care s-a adresat sătmărenilor adunați în jurul turnului, spunând că: „Noi aprindem o candelă, dar de fapt se naște o stea – acolo, la Dumnezeu. (…) Noi, cei care suntem aici, am aprins câte o stea, iar Domnul își notează numele nostru. Cel mai important este că Dumnezeu știe: în noi s-a născut o stea.”
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare este un participant fidel al evenimentelor marca Caritas, fie vorba de plimbarea caritabilă, fie vorba de acțiunea de solidaritate din octombrie. Pataki Csaba a adus mulțumiri echipei Caritas și voluntarilor care îi sprijină activitatea pentru faptul că nu doar odată pe an, ci în fiecare zi aprind câte o lumină, oferind ajutor persoanelor și familiilor aflate în nevoie. Președintele consideră că mesajul acțiunii trebuie să ne motiveze să fim mai buni zi de zi, și i-a îndemnat pe cei prezenți să încerce să trăiască în așa fel încât să creeze lumină, căldură în jurul lor.
Primarul Kereskényi Gábor a afirmat că Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare este de aproape 30 de ani un partener de încredere pentru primărie în rezolvarea problemelor sociale. Într-o societate care se află în criză, și nu într-o criză economică, ci de valori, trebuie să ocrotim valorile noastre, tradiția noastră creștină, și astfel să avem grijă și de semenii noștri – a afirmat edilul.
Deputatul Magyar Lóránd a vorbit cu apreciere despre activitatea bisericii romano-catolice în domeniul social.
Directorul Caritas, părintele Ioan Roman a spus că stelele ne amintesc de faptul că dragostea este darul lui Dumnezeu, iar acțiunea „Un Milion de Stele” este o oportunitate pentru a putea mulțumi Domnului pentru acest dar.
După cuvântări, participanții au aprins câte o candelă în semn de solidaritate față de semenii noștri aflați în dificultate. Pe toată durata evenimentului, voluntari ai Caritas au servit ceai de fructe și pogăcele delicioase celor prezenți, creând o atmosferă plăcută, prielnică pentru a mai sta de vorbă. La fața locului au fost expuse fotografii cu momente memorabile din istoria de 10 ani a evenimentului. Mulți din cei prezenți au profitat de faptul că Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” și Primăria Satu Mare au oferit acces liber participanților în Turnul Pompierilor, și au admirat luminile orașului și ale candelelor de la înălțime.
Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare aduce mulțumiri și pe această cale voluntarilor care studiază la Colegiul Tehnic „I. C. Brătianu”, Liceul Economic „Gheorghe Dragoș”, Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu”, Grupul Școlar de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Liceul Reformat, Liceul German „Johann Ettinger”, și nu în ultimul rând cercetașilor din „Echipa 44 Dsida Jenő” pentru implicarea în pregătirile și derularea evenimentului. Organizația îi mulțumește și partenerilor evenimentului: echipei Bodnar S.N.C., Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu” și Primăriei Satu Mare pentru sprijinul acordat. De asemenea, Caritas aduce mulțumiri participanților care au făcut donații în valoare de 3187 lei, sumă donată pentru sprijinirea serviciilor sociale oferite de Caritas.
An de an aprindem o candelă în cadrul acțiunii „Un Milion de Stele” pentru ca în întunericul acestei lumi să ia naștere o faptă bună, care să lumineze calea semenilor noștri. Faptul că de 10 ani atât de mulți sătmăreni își asumă să fie stele călăuzitoare în noaptea lumii este un lucru de care putem să fim cu adevărat mândri.

Candelele au fost aprinse și la Sighet

La evenimentul aflat la a noua ediție au participat în număr mare sighetenii cu sensibilitate socială pentru a aprinde împreună candelele solidarității.
În pregătirea și derularea acțiunii s-au implicat cu drag atât membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici al Caritas din localitate, cât și angajații organizației care activează în Vișeu de Sus și Coștiui. Părintele Reszler Mihály a fost și el prezent la eveniment, aprinzând printre primii o candelă în semn de solidaritate pentru semenii noștri aflați în dificultate.
În cadrul acțiunii s-au strâns donații în valoare de 1260 lei, sumă cu care participanții au sprijinit funcționarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu „Sf. Carol” din Sighetu Marmației.