Transculturalitatea Est-Europeană - deznodământ şi sorginte

Scopul proiectului este dezvoltarea cooperării transfrontaliere dintre persoanele extrem de vulnerabile la procesul de incluziune socială, din judeţele învecinate Satu Mare şi Ujgorod, în vederea dinamizării relaţiilor etnice specifice locale, în vederea relevării moştenirii socio-culturale şi a păstrării identităţii naţionale şi culturale a acestora, prin prisma diversităţii culturale.

Beneficiarii proiectului sunt tinerii cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice din judeţele Satu Mare şi Ujgorod, în număr de 40, dintre care un număr de 20 de tineri cu dizabilităţi respectiv 20 de persoane vârstnice din România şi un număr de 20 de tineri cu dizabilităţi respectiv 20 de persoane vârstnice din Ujgorod. Beneficiari vor fi şi cei 20 de actori sociali din domeniul protecţiei şi asistenţei sociale a persoanelor aflate în dificultate, dintre care 10 din Ucraina şi 10 din România.

Prin acest proiect se încurajează organizarea de activităţi comune la nivelul celor două regiuni transfrontaliere menite să promoveze renaşterea şi păstrarea tradiţiilor socio-culturale comune, cu implicarea cât mai activă a grupurilor ţintă. Astfel, prin intermediul diversităţii culturale, a istoriei vii a popoarelor, cultivate prin tradiţie, obiceiuri şi folclor se va reuşi regândirea dialogului intercultural dintre tinerii cu dizabilităţi şi persoanele aflate la o vârstă înaintată, din regiune, facilitând totodată şi reinserţia socială a acestora în viaţa socială şi locală, prin creşterea gradului de mobilitate al acestora la evenimentele culturale.

Pentru atingerea obiectivelor şi a rezultatelor preconizate în cadrul proiectului, se vor derula următoarele activităţi principale:

1.Organizarea a 2 seminare profesionale multiculturale, având ca tematică - Analogia dintre trecut şi prezent privind problematica persoanei cu dizabilităţi şi a persoanei vârstnice în contextul abordării globale a diversităţii culturale- destinată actorilor sociali din domeniul social şi cultural, sectorul public şi privat.

2.Elaborarea calendarului multicultural PHARE CBC

3.Organizarea a 2 tabere internaţionale cu conotaţie culturală pentru 40 de tineri cu dizabilităţi şi 40 de persoane vârstnice din judeţele Satu Mare şi Ujgorod.

4.Organizarea a 4 excursii în zonele folclorice specifice judeţului Satu Mare pentru 35 de tineri cu dizabilităţi şi 35 de persoane vârstnice din judeţele Satu Mare şi Ujgorod.

5.Organizarea evenimentului cultural "Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor din datini strămoşeşti" la Satu Mare, la care vor lua parte un număr de 24 de tineri cu dizabilităţi şi 24 de persoane vârstnice din judeţele Satu Mare şi Ujgorod.

6.Organizarea a 2 cursuri instructiv educative pentru 30 de tineri cu dizabilităţi şi 30 persoane vârstnice din judeţele Satu Mare şi Ujgorod, având ca temă: "Civilizaţia de la origini şi până în prezent".

7.Organizarea a 2 seminare profesionale pentru un număr de 20 de actori sociali, din sectorul public şi privat al protecţiei şi asistenţei sociale a persoanelor defavorizate.


Rezultatele aşteptate:

Îmbunătăţirea incluziunii sociale a tinerilor cu dizabilităţi şi a persoanelor vârstnice prin demararea acţiunilor comunitare comune de participare la viaţa culturală şi dezvoltarea unor parteneriate strategice şi durabile dintre aceştia şi actorii sociali din sectorul public şi privat, din zonele învecinate Satu Mare - Ujgorod, pe parcursul celor 12 luni de zile. Se are în vedere şi informarea respectiv educarea tinerilor cu dizabilităţi şi a persoanelor vârstnice din judeţele transfrontaliere învecinate Satu Mare şi Ujgorod despre istoria şi mediul local specific celor două zone geografice, pe tot parcursul derulării proiectului.

Colaboratori în implementarea proiectului:

- Grădiniţa Dumbrava Minunată din Satu Mare, Organizaţia Tinerilor Germani Satu Mare "Gemeinsam", corul Forumului German Satu Mare vor avea un rol important în organizarea şi desfăşurarea serilor culturale din cadrul excursiilor.

- Muzeul Judeţean de Istorie din Satu Mare un rol important în organizarea seminarelor profesionale dedicate specialiştilor şi a cursurilor instructiv educative dedicate tinerilor cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, în vederea relevării istoriei şi a fenomenului cultural, prin abordarea globală complexă a diversităţii culturale specifice celor două judeţe transfrontaliere Satu Mare şi Ujgorod.

- Asociaţia "Aranykapu" va avea un rol important în organizarea temelor de artizanat din cadrul taberelor internaţionale cu conotaţie culturala.

- Voluntari din rândul Corpului Păcii şi din rândul comunităţii locale.

Toţi partenerii vor conlucra la elaborarea strategiei de cooptare a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor vârstnice în activităţile culturale comunitare, legătura care se va menţine pe viitor şi după încheierea proiectului prin promovarea participării şi implicării active a tinerilor din cadrul grupului de iniţiativă a tinerilor "ŢINTA" şi a persoanelor vârstnice din cele două judeţe Satu Mare şi Ujgorod.