Vârstnicii au sărbătorit secerișul

Membrii Centrului de Zi „Speranța” al Caritas au secerat cot la cot cu pensionarii de la Centrul de Zi „Maica Domnului”.

Centrul de Zi „Maica Domnului” din Moftinu Mare a organizat miercuri, 4 iulie, Sărbătoarea Secerișului aflată la a cincea ediție, invitați speciali ai evenimentului fiind vârstnicii de la Centrul de Zi „Speranța” din Satu Mare. Cele două cluburi au o colaborare foarte bună, sufletul ambelor fiind Hauler Magdolna, care se află în fruntea centrului sătmărean de 25 de ani, și în același timp este și membru fondator al centrului din Moftinu Mare.
Gazdele au început pregătirile luni. Kellényi Judit, coordonatoarea centrului consideră că eforturile sunt recompensate în totalitate atunci când toți se simt bine, și chiar așa s-a întâmplat.
„În urmă cu 6-7 ani am participat la un festival al secerișului la Ópályi, alături de tineri din Moftinu Mare. M-am gândit că un astfel de eveniment ar avea succes și la noi” – ne-a povestit Magdolna Hauler. Festivalul Secerișului este un eveniment care se incadrează perfect în spiritualitatea celor două cluburi, căci ambele acordă atenție specială păstrării tradițiilor și obiceiurilor străvechi. De fapt, e vorba de păstrarea relațiilor interumane, căci datorită evoluției tehnologice și mecanizarea agriculturii, secerișul și-a pierdut rolul de odinioară – de a aduce laolaltă membrii comunității.
Moftineanca de 75 de ani, Ginál Róza, știe tot despre secerișul tradițional, și a împărtășit cu drag cunoștințele, experiențele ei legate de acest subiect atât vârstnicilor din Satu Mare, cât și consătenilor. „La vârsta de 9 ani, participam activ la seceriș. Dimineața la prima oră mergeam pe câmp, cât era încă umed, să facem legături din grâu. Tatăl meu a cosit, eu cu sora mea mai mare am cules spicele făcându-le mănunchi, iar mama a legat snopii. Seara am adunat tot și împreună cu tata am aranjat snopii în formă de cruce. Peste 18 snopi se punea al 19-lea, cei vechi îi spuneau „popa”, acesta trebuie să fie orientat neapărat către sat” – și-a adus aminte septuagenara.
Ce fel de blid este „șisili”, câți snopi fac o cruce, ce versuri s-au rostit înainte de a începe secerișul și la finalizarea muncii – sunt doar câteva dintre lucrurile interesante pe care le-au aflat oaspeții sătmăreni, dar și mulți moftineni în cadrul Sărbătorii Secerișului. Poate tocmai acesta este secretul faptului că vârstnicii care frecventează cele două centre sunt mereu în formă – sunt deschiși spre nou, își împărtășesc cu drag cunoștințele și experiențele, și știu că tot timpul mai au ceva de învățat. Programul evenimentului a urmat modelul secerișului vechi. După o gustare membrii de club au îmbrăcat haine țărănești, și-au luat coasele și secerile ascuțite în prealabil, și s-au deplasat pe câmp cu căruța, cântând. Cei care au cunoscut metoda străveche a secerișului i-au instruit pe începători, astfel toate persoanele interesate s-au putut bucura de această experiență. „Am secerat câteva cruci, dar nu era important să secerăm hectare întregi, ci mai degrabă să secerăm împreună” – susține Magdolna Hauler. Secerătorii osteniți au fost serviți cu o gustare, dar și cu vin și pălincă, conform tradiției. La amiază clopotul bisericii a invitat vârstnicii la rugăciune și odihnă. Pensionarii s-au întors la Centrul „Maica Domnului” unde, după servirea unei mese de prânz gustoase, au chefuit până după-masă.
Membrii celor două centre se vor întâlni din nou pe 26 iulie, la Satu Mare, în cadrul balului onomastic organizat în cinstea doamnelor care poartă numele de Ana.