3,5% – un sprijin vital

Organizația Caritas s-a confruntat cu multe provocări din cauza pandemiei. Orice sprijin este binevenit.

În doar câteva luni, pandemia a transformat radical viața noastră. Am trăit o perioadă a nesiguranței, marcată de teamă, iar dificultățile nu au dispărut odată cu instaurarea stării de alertă.

COVID-19 a rescris realitatea socială – problemele existente s-au agravat și au apărut noi categorii vulnerabile. ONG-urile care furnizează servicii sociale, printre ele și Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, au depus eforturi serioase pentru a putea oferi sprijin semenilor aflați în nevoie și în perioada stării de urgență.

În vederea limitării efectelor răspândirii infecției cu noul coronavirus, în cursul lunii martie, Organizația Caritas a fost nevoită să închidă de pe o zi pe alta 16 din cele 25 de servicii sociale acreditate care funcționeză sub egida sa. Reglementările valabile pentru perioada stării de urgență au permis doar funcționarea centrelor de îngrijire la domiciliu, a cantinelor sociale și a Centrului de Resurse pentru Integrare Socială și Profesională. Caritas s-a implicat în mai multe acțiuni de distribuire de ajutoare pentru persoane vulnerabile, alături de ONG-uri locale partenere și Direcția de Asistență Socială Satu Mare. De asemenea, a făcut cumpărături pentru vârstnicii care au solicitat acest ajutor, în cadrul acțiunii inițiate de Primăria Municipiului Satu Mare.

Deși instaurarea stării de alertă a dus la ameliorarea restricțiilor, riscul de infectare există în continuare, o abordare precaută fiind absolut necesară. Astfel, centrele de zi ale organizației închise pe durata stării de urgență vor fi pregătite treptat pentru redeschidere.

În luna iunie este planificată reînceperea activităților în centrele de zi pentru copii, în centrele de reabilitare și în „Casa Perla” din Homorodu de Jos, a cărei beneficiari sunt persoane adulte cu dizabilități.

Persoanele de vârsta a treia fiind în continuare cea mai vulnerabilă categorie în fața îmbolnăvirii cu noul coronavirus, redeschiderea centrelor de socializare prezintă riscuri majore pe care organizația nu și le poate asuma. Protejarea sănătății beneficiarilor fiind pe primul loc, s-a decis, cu regret, închiderea centrelor de zi pentru vârstnici din Carei, Turulung și Sighetu Marmației. Caritas va continua să promoveze conceptul de îmbătrânire activă în rândul vârstnicilor din cele trei localități prin organizarea a diverse acțiuni și evenimente, bineînțeles când acestea vor putea fi derulate în condiții de siguranță.

Căminul de Zi „Sfântul Iacob” se pregătește să primească beneficiari din luna iunie. Unitatea dispune de mai multe încăperi, iar numărul de personal fiind mai mare există speranța să se poată respecta toate condițiile de siguranță recomandate de Ministerul Muncii necesare pentru continuarea activității.

Anul acesta Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare aniversează 30 de ani de existență. COVID-19 a modificat toate planurile făcute pentru acest an special, determinând organizația să-și regândească activitatea, să caute noi soluții și oportunități. Întotdeauna va fi nevoie de servicii sociale, iar Caritas dorește să amelioreze problemele persoanelor aflate în nevoie și în următorii 30 de ani.

Pentru continuare, organizația are nevoie de sprjinul comunității. Prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, orice plătitor de taxe devotat cauzelor sociale poate oferi un ajutor important. Organizația Caritas îi îndeamnă pe cetățenii dornici să facă un bine pentru comunitate să sprijine serviciile sociale acreditate furnizate de Caritas prin redirecționarea a 3,5% din impozitul lor pe venit!

Datele organizației:
Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare,
cod de identificare fiscal 4960929,
cont bancar: RO80 RNCB 0221011282140001.

Declarația 230 completată cu datele organizației - versiune descărcabilă: Formular 230 Organizatia Caritas a Diecezei Satu Mare anul 2019

Termenul limită pentru depunerea declarației 230 este 30 iunie.