În slujba comunității și în 2018

Ladislau Lang, directorul Organizației Caritas a vorbit despre rezultatele de anul trecut și proiectele actuale ale organizației.

Caritas își îndeplinește misiunea asumată și în anul 2018, oferind ajutor imediat, dacă e cazul, dar în primul rând căutând soluții pe termen lung pentru cele mai variate probleme sociale – susține Ladislau Lang.

În domeniul dezvoltării și integrării copiilor proveniți din medii defavorizate, anul trecut și anul acesta reprezintă o treaptă importantă nu doar pentru Caritas, ci pentru întreaga comunitate, consideră directorul. Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Universitatea Babeș-Bolyai Extensia Satu Mare și Organizația Caritas au început o colaborare pentru implementarea în grădinițe din județele Satu Mare și Maramureș a unor metode folosite cu succes în dezvoltarea și integrarea copiilor proveniți din medii defavorizate în centrele de zi din Ardud, Baia Mare și Turulung ale Caritas. Preluarea metodei are loc în cadrul unui curs de perfecționare structurat pe trei module, finanțat din fonduri elvețiene, în cursul anulul școlar 2017/2018.

Un proiect important al Caritas este cel intitulat „Viitorul ne aparține”, care și-a propus ca scop integrarea pe piața forței de muncă a 100 de tineri (din care cel puțin 60 proveniți din medii defavorizate), cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani, cu domiciliul pe raza județului Satu Mare. Proiectul derulat în perioada septembrie 2017 – august 2018 este finanțat de Fundația ERSTE în cadrul programului de Parteneriat Rom, prin intermediul organizației non-profit de consultanță și dezvoltare SIMPACT.

Ladislau Lang a subliniat că organizația are o serie de proiecte care s-au finalizat anul trecut, însă posibilitățile deschise de acestea merită și trebuie să fie continuate. „Clopoțelul sună pentru toți!” face parte din această categorie. Proiectul Erasmus+ a avut ca obiectiv integrarea în grupe de grădiniță/clase a 10 copii cu dezvoltare atipică, din care toți au beneficiat de intervenție timpurie. Un important rezultat al proiectului a fost eliminarea prejudecăților legate de abilitățile copiilor cu dezvoltare atipică și posibilitățile de colaborare cu aceștia. Centrele de reabilitare ale organizației vor continua și în 2018 munca de informare și conștientizare începută în cadrul proiectului, în speranța că prin cunoașterea și acceptarea alterității, comunitatea noastră va deveni mai puternică.

În curând vor începe activititățile terapeutice în grădina senzorială înființată la Satu Mare anul trecut – ne-a informat directorul. Grădina a fost realizată pentru a asigura un mediu terapeutic natural pentru copii cu dezvoltare atipică cu vârsta între 0 și 7 ani, beneficiari ai Centrului de Reabilitare “Sf. Iosif”, și pentru copiii care suferă de boli maligne, beneficiari ai programului “Raza Speranței” al Fundației Hans Lindner. Grădina Magică este rodul unei adevărate alianțe civice locale, pe lângă finanțatori: MOL România și Fundația Pentru Comunitate, proiectul a fost sprijinit și de firme locale, precum Dräxlmaier Satu Mare și Garden Design. Pe tot parcursul derulării proiectului, tineri voluntari și-au asumat un rol important în procesul de înfrumusețare al grădinii.

În prezent, organizația dispune de 30 de centre din care 4 își serbează în acest an 25, 20, respectiv 15 ani de existență. Centrul de Zi “Speranța” pentru Vârstnici oferă sprijin și nădejde pensionarilor de un sfert de veac, iar Centrul din Baia Mare al Caritas face acest lucru de 15 ani. În urmă cu 25 de ani și-a deschis porțile cantina socială din Satu Mare, iar cel din Baia Mare asigură mâncare caldă semenilor noștri aflați în dificultate de două decenii.

În 2017 Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a avut 3280 beneficiari, din care 1131 copii și tineri proveniți din medii defavorizate, 249 de persoane cu dizabilități, 1311 vârstnici și 589 de persoane care au beneficiat de programele de sprijin și intervenție socială. În cursul anului trecut organizația a distribuit pachete de ajutor cu alimente neperisabile, produse de igienă și îmbrăcăminte pentru mii de nevoiași, numărul real al beneficiarilor fiind astfel mult mai mare.

Evenimentele organizate de Caritas vor avea loc și anul acesta – ne-a asigurat directorul. Startul Maratonului de Solidaritate aflat la a XII-a ediție se va da în data de 12 mai, iar în luna octombrie candelele solidarității vor fi aprinse din nou.

Ladislau Lang a subliniat că numai cu ajutorul comunității poate Organizația Caritas să facă atât de mult bine, și de aceea contează și în acest an pe sprijinul acestuia.