Proiectul PHARE CBC România - Ungaria "Prinşi în oglindă"

Acest proiect doreşte să ofere o şansă copiilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare şi familiilor acestora în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie a acestei stări şi acordarea unei asistenţe de specialitate adecvate în ceea ce priveşte educaţia, terapia acestor copii şi procesul de acceptare al familiilor.

În activităţile propuse nu ne centrăm doar pe copii, vizăm şi familiile care au nevoie de un suport la fel de consecvent şi consistent în ceea ce priveşte abordarea problemelor copiilor lor. Specialiştii, în cazul de faţă, primii care vin în contact cu aceşti copii, medici de familie, asistentele şi educatoarele au şi ei nevoie de o pregătire de bază în ceea ce priveşte problematica copiilor cu autism.

Acest tip de sprijin şi de formare de competenţe dorim să-l realizăm prin organizarea de cursuri de formare, a unei conferinţe dar şi prin materialele informative pe care le vom elabora şi care vor fi de un real ajutor nu numai părinţilor dar şi altor specialişti. Excursia este o formă de socializare dar şi un prilej de a petrece timpul liber al familiei care are un copil cu autism, ocazie care nu i se oferă de prea multe ori deoarece aceste familii nu pot pur şi simplu să îşi ia rucsacul în spate şi să iasă la iarbă verde datorită problemelor în primul rând de natură comportamentală pe care aceşti copii le prezintă.

Proiectul îşi propune ca prin activităţile propuse să facă specialiştii, familiile, medicii de familie sau educatoarele să fie mai competente în problematica copiilor care se înscriu în spectrul autist, intervenindu-se astfel mult mai eficient în cazurile noi, iar centrul să dobândească competenţe în diagnosticarea copiilor şi în asigurarea unei asistenţe adecvate familiilor, copiilor, dar şi altor categorii de specialişti care vin în contact cu astfel de copii şi familiile lor. Activităţile ce au fost sau vor fi derulate în cadrul proiectului sunt:

Organizarea unui curs cu titlul "Metode psihopedagogice în abordarea copiilor /tinerilor cu tulburare pervazivă de dezvoltare", destinat specialiştilor, care se ocupă de copii/tineri cu autism, care îşi vor însuşi cunoştinţe despre: concepte de bază legate de autism, particularităţile comunicaţiei la copii cu autism, activitatea ludică a copiilor cu autism, metode pentru ameliorarea tulburărilor de comportament.

Organizarea unui curs cu titlul "Recunoaşterea precoce a tulburărilor pervazive de dezvoltare" dedicat medicilor de familie, deoarece ei au un prim contact cu copiii, la vârsta cea mai fragedă. Astfel medicii de familie pot orienta copiii cu astfel de probleme către specialişti. Temele cursului: simptomatologia tulburărilor de dezvoltare pervazivă, bazele teoretice ale autismului, posibilităţi de intervenţie, cooperarea cu familiile care cresc un copil cu autism.

Participare workshop pentru specialişti privind condiţiile şi modalităţile de organizare a unor tabere pentru copii autişti. Un grup de părinţi şi specialişti vor participa în Bekescsaba la un worshop de o zi pe tema modului în care se poate organiza o tabără pentru copiii autişti.

Organizarea unui training pentru părinţi la care se vor discuta asptecte legate de soluţionarea adecvată a unor probleme întâlnite în educarea copiilor /tinerilor cu autism; despre interpretarea semnalelor copilului cu autism; despre relaţia părinte-specialist.

Dezvoltarea şi dotarea unui centru de diagnostic şi resurse ce va consta în formarea unei echipe de specialişti - psiholog, psihopedagog, psihiatru infantil - al cărei sarcină va fi diagnosticarea în echipă a cazurilor de copii care se prezintă cu această suspiciune şi elaborarea planului de intervenţie individualizat pentru copil şi a modalităţilor de sprjinire a familiei în prelucrarea crizei.

Dotarea se va referi la achiziţionarea unor baterii de teste special dezvoltate evaluării copiilor autişti, atât a capacităţilor lor intelectuale cât şi a gradului autismului. Testele au fost elaborate special pentru această categorie de dizabilitate şi sunt utilizate eficient în toată lumea. Dotarea mai presupune şi achiziţionarea unei camere video ce va fi folosit tot la diagnosticare dar şi la evaluare ori în discuţiile cu părinţii pentru a oferi un suport, argument obiectiv.

Excursie familiară pentru copiii cu autism, fraţii şi familiile lor. Excursia va avea loc la Homorod (jud.Satu Mare), unde există o tabără pentru tineri cu nevoi speciale. La această excursie vor participa 20 familii din Satu Mare, şi 5 familii din Békéscsaba.

Elaborarea unor publicaţii: ghid, broşuri pentru părinţi, calendar cu desenele copiilor autişti

Realizarea unei pagini web ce va reprezenta o sursă de informaţii pentru partenerii şi colaboratorii proiectului, dar va cuprinde informaţii utile oricărei persoane interesate de tema autismului .