Proiectul „Parc tematic Turulung” a fost implementat cu succes

Proiectul și-a propus ca scop formarea conduitei ecologice și dezvoltarea abilităților practice ale beneficiarilor centrului.

Centrul Comunitar Sf. Martin de Tours din Turulung în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie anul curent a derulat proiectul intitulat „Parc tematic Turulung”. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar a Asociației Club Rotary Satu Mare.

În data de 15 decembrie a avut loc încheierea festivă a proiectului la Centrul Comunitar Sf. Martin de Tours din Turulung la care au fost prezenți primarul comunei Turulung: Gyákon György, consilierul local: Kovács István, directorul școlii gimnaziale din Turulung: Sárosi Tibor, profesoara Doroha Gabriella, din partea Societății Carpatine Ardelene: Márk Nagy János și Lozer Beáta, din partea Asociației Club Rotary Satu Mare: Prinzinger Anna Maria și Iliș Sergiu, și din partea Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare: Lang Ladislau, Huszti Mónika, Fülöp Orsolya și Hackl Thomas. Gazda evenimentului a fost Vincze Noémi.
În cadrul festivității au luat cuvântul: Lang Ladislau în numele Organizației Caritas, Márk Nagy János în calitate de reprezentant al SCA, respectiv Iliș Sergiu din partea Clubului Rotary Satu Mare.
5 școlari, beneficiari ai centrului: Berki Jessica, Covaci Sebastian, Csengeri Izabella, Varga Andrea și Őri Gergő, implicați în implementarea proiectului au prezentat pașii de realizare a proiectului. Proiectul a inclus următoarele activități pe parcursul a celor trei luni de derulare: pregătirea terenului (curățarea de pietre, rădăcini și buruieni, nivelarea, afânarea și îmbunătățirea cu nisip a acestuia), plantarea gazonului, ieșiri în pădure cu scopul de a observa diferitele specii de arbuști și arbori în habitatul lor natural pentru a putea decide care dintre ele pot fi plantate în parcul tematic, realizarea panourilor informative și a plăcuțelor de identificare a plantelor, confecționarea unor hrănitoare de păsări și cuiburi artificiale pentru a fi montate în parcul tematic.
Toate aceste activități din cadrul proiectului au fost menite să ofere copiiilor implicați experiențe pozitive, iar prin urmare să crească încrederea în forțele proprii, și să dezvolte un sentiment de apartenență la comunitatea rurală de care aparțin.

Obiectivele proiectului au fost formarea conduitei ecologice pentru un număr de 95 de copii școlari și 7 tineri proveniți din medii defavorizate, beneficiari ai centrului, respectiv dezvoltarea abilităților practice pentru un număr de 10 copii școlari și 7 tineri proveniți din medii defavorizate, prin implicarea lor directă în procesul de amenajare a parcului tematic.
Proiectul fiind implementat cu succes, parcul tematic Turulung a luat ființă, iar de acum înainte „porțile” acestuia sunt deschise pentru toate grupurile de copii din județ care doresc să-l viziteze.