Scopul este integrarea eficientă a 30 de școlari

Muzica și arta crează legături între copii și între suflete, înlăturând prăpastia socială.

Centrul Social Deschis „Casa Prieteniei” al Organizației Caritas se ocupă de peste două decenii cu educarea și integrarea copiilor proveniți din medii defavorizate. Pe lângă programele derulate în vederea dezvoltării abilităților copiilor aflați în risc social, instituția acordă atenție specială educării membrilor de familie ai acestora, sprijinul familiei fiind vital pentru croirea unui drum în viață. Specialiștii centrului au o colaborare strânsă și cu pedagogii instituțiilor școlare în care învață copiii care frecventează „Casa Prieteniei”. În cadrul colaborării sunt organizate regulat evenimente și activități comune, creând astfel condiții prielnice pentru copiii majoritari să-i cunoască mai bine pe colegii lor de clasă proveniți din medii sociale defavorizate, și înțelegându-i mai bine să-i accepte și să-i integreze în micul lor colectiv.

Noul proiect demarat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și-a propus ca scop identificarea și valorificarea potențialului individual al copiilor care frecventează „Casa Prieteniei” prin programe muzicale și creative. Proiectul intitulat „Integrare prin muzică și artă” realizat cu sprijinul financiar al Clubului Rotary Satu Mare, urmează să fie implementat în perioada septembrie – decembrie anul curent. În cadrul proiectului, 30 de școlari, beneficiari ai Centrului „Casa Prieteniei” vor avea posibilitatea să învețe să cânte la tobe și să participe la ateliere creative alături de colegii lor de clasă, fiind vorba de cca. 130 de copii implicați. Lecțiile de tobe predate de profesor au loc de trei ori pe săptămână, la sediul instituției. În paralel cu educația muzicală se vor derula activitățile creative.
Momentul culminant al proiectului va fi festivitatea de Crăciun, în cadrul căreia școlarii care au frecventat cursul de percuție vor delecta colegii lor de clasă cu un mini concert. Școlarii vor pregăti decorațiuni și cadouri de Crăciun împreună.
Pedagogii Centrului „Casa Prieteniei” sunt convinși că prietenia este o legătură puternică, de durată, care poate schimba destine și vieți. Sperăm, ca proiectul derulat în următoarele luni să demonstreze acest fapt.