Conferință de închidere proiect axată pe educația de calitate

La evenimentul organizat în data de 8-9 mai au participat peste 100 de specialiști din țară și din străinătate. 

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare are o experiență de aproape trei decenii în educarea și dezvoltarea copiilor proveniți din medii defavorizate, facilitând astfel incluziunea lor socială. Datorită unui proiect finanțat din fonduri elvețiene, specialiștii Caritas au avut posibilitatea să ofere ajutor, sprijin și noi perspective membrilor unor comunități marginalizate din județul Satu Mare, respectiv Maramureș într-un mod fără precedent.
Proiectul demarat în anul 2014 la inițiativa Caritas Elveția, intitulat „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor şi altor grupuri vulnerabile aflate în condiţii sociale de trai precare din regiunile Satu Mare şi Maramureş” și-a propus ca scop dezvoltarea și integrarea comunităţilor marginalizate din Ardud, Turulung și Baia Mare (Craica) prin programe educative, de dezvoltare comunitară şi din domeniul sănătăţii. Proiectul a fost implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi Cluj Napoca (CRCR). În anul 2018, proiectul a fost extins, astfel, pe lângă cele inițiale, și alte noi comunități marginalizate au devenit grupuri țintă.

În 8-9 mai, a fost organizată conferința de închidere a proiectului, având ca titlu „Educație de calitate pentru toți”. La evenimentul găzduit de Casa Meșteșugarilor din Satu Mare, au participat specialiști și membri ai comunităților rome implicate în proiect, printre invitați aflându-se și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, ai autorităților locale, ai societății civile și ai mediului de afaceri.

Conferința a fost deschisă de coordonatoarea proiectului, Fülöp Orsolya, în calitate de gazdă a evenimentului, iar apoi s-au adresat publicului PSSa. Episcop Eugen Schönberger, inspectorul școlar general Călin Durla, managerul de programe în cadrul Roma Inclusion Fund, Cerasela Bănică, cât și responsabilul de proiect din partea Caritas Elveția, Berry Kralj.  
Reprezentantul Caritas Elveția în România, Thomas Hackl a făcut o scurtă prezentare a proiectului, subliniind rezultatele care dovedesc că o schimbare în bine este posibilă. Proiectul s-a derulat în trei domenii – a afirmat specialistul – programele de dezvoltare comunitară și de sănătate fiind coordonate de CRCR, iar cele educaționale de Organizația Caritas.
Prin intermediul programelor de dezvoltare comunitară, membrii comunităților marginalizate au devenit actori activi, dornici să se implice în crearea unui viitor mai bun. Au fost înființate grupuri de inițiativă, care au identificat nevoile și problemele reale ale comunităților, la care au încercat să găsească împreună soluții, devenind parteneri de discuții pentru autoritățile locale.
Obiectivele programelor educaționale implementate de Organizația Caritas au fost asigurarea accesului la educație și a unei educații de calitate. S-a pus accent pe educația preșcolară, pe atragerea unui număr cât mai mare de copii marginalizați în grădiniță, unde li se oferă programe variate care le dezvoltă abilitățile în mod eficient, unde sunt pregătiți pentru școală, contribuind astfel pe termen lung, la reducerea fenomenului de abandon școlar.
Thomas Hackl a menționat mai multe realizări în domeniul educației: în anul 2018, 87% dintre copiii cu vârsta între 6 și 14 ani care frecventează centrele organizației a învățat la școală (în 2014, spre exemplu, acest procent a fost de 20% în comunitatea Craica din Baia Mare); în anul școlar 2017/2018, 84% din copiii care au frecventat centrele comunitare au luat note de trecere; aproape toți copiii care ajung în clasa a III-a sau a IV-a știu să scrie și să citească. Tot în cadrul proiectului, tinerii care au absolvit 8 clase, foști beneficiari ai centrelor comunitare, cât și părinții lor, au fost sprijiniți de Caritas în găsirea unui loc de muncă.
În anul 2018 Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Universitatea Babeș-Bolyai – Extensia Satu Mare a organizat mai multe cursuri de perfecționare pentru pedagogi. Prin intermediul acestor cursuri, specialiștii Caritas au împărtășit cunoștințele și experiențele lor dobândite în cadrul proiectului cu alți specialiști care lucrează cu membri ai comunităților țintă.

Expertul în incluziune socială, Stephan Müller i-a îndemnat pe cei prezenți să privească incluziunea romilor ca o oportunitate și nu ca o problemă. Inspectorul școlar general Călin Durla, Csengeri Zsolt din partea Agenda Setting și directorul Polipol Mobila Dan Brumboiu au vorbit despre oportunitățile și viitorul învățământului profesional. 
Daniel Bronkal, Tijana Ćetković și Ivana Šrepfler au prezentat publicului povești de succes din cadrul unui proiect de incluziune a romilor derulat în Bosnia-Herțegovina.
Una din cele mai emoționante activități ale primei zile de conferință a fost cafeneau publică sau World Café, datorită căreia persoanele implicate în proiect au avut posibilitatea să împărtășească experiențele personale legate de implementare cu alte persoane implicate, dar și cu invitații. Astfel, discutând, povestind, foști beneficiari ai Centrului de Zi „Integretto” din Ardud, membrii grupului de inițiativă rom din Craica - Baia Mare, cât și pedagogii centrelor Caritas au avut ocazia să privească din perspective noi activitățile derulate.

Ateliere de lucru

A doua zi a conferinței a început cu ateliere de lucru. În cadrul acestora, participanții au dezbătut trei subiecte, și anume: educația în grădiniță, cheia succesului în școală, respectiv tranziția de la școală pe câmpul muncii. Subiectele au fost introduse de Beatrice Rutishauser, specialist educațional elvețian, Cristea Sânziana, directoare CJRAE, și Adi Sinani, reprezentant al Roma Education Fund.  
Concluziile finale ale celor două zile de conferință și ale proiectului de cinci ani au fost exprimate de Mihaly Loredana (CRCR), Cristea Sânziana și Roland Python (şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene din cadrul Ambasadei Elveției din București). La finalul evenimentului, organizatorii au adus mulțumiri partenerilor pentru colaborarea excelentă și angajaților de la Centrul de Zi „Integretto” Ardud, Centrul Comunitar „Sf. Martin de Tours” din Turulung și Centrul Comunitar „Sf. Francisc de Assisi” din Baia Mare pentru eforturile depuse și devotamentul lor. Participanții s-au angajat să continue procesele demarate în cadrul proiectului prin implicarea tuturor factorilor importanți la nivel local.