„Grădina Magică” – un vis îndeplinit

Caritas și-a prezentat proiectul în cadrul festivității de încheiere a ediției cu nr. 8 a Programului Mol Pentru Sănătatea Copiilor.

La evenimentul organizat în data de 26 septembrie, la Cluj-Napoca, au participat câștigătorii proiectelor din 2016, prezentând rezultatele implementării acestora.
Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a fost unul din cei 19 câștigători din anul precedent, cu proiectul „Grădina Magică”. O inițiativă unică la nivel de județ, pașii realizării acestei grădini de terapie senzorială au fost prezentate de coordonatorul proiectului, Szodoray-Parádi Réka.
„Grădina Magică” a fost concepută pentru a oferi un mediu terapeutic natural pentru 100 de copii cu dizabilități, respectiv copii care suferă de boli maligne. Grădina senzorială situată pe bulevardul Unirii nr. 49, se întinde pe o suprafață de 14 arii. Lucrările au început în februarie anul curent, iar până la sfârșitul lunii august grădina a fost amenajată și înfrumusețată. În procesele amenajării, îngrijirii și întreținerii grădinii s-au implicat cu drag membri ai comunității locale pe toată durata implementării proiectului.
Programul terapeutic desfășurat în cadrul grădinii este bazat pe nevoile  individuale ale copiilor. Aici copiii au parte de o multitudine de stimuli benefici. Paleta largă de culori și forme stimulează vederea; harfa eol, foșnetul frunzelor, adierea vântului, ciripitul păsărilor încântă auzul; parfumul florilor, mirosul proaspăt al gazonului și al pământului stimulează mirosul; textura diferită a plantelor, a pietrișului, a apei stimulează simțul tactil, iar aroma fructelor și a condimentelor, cât și gustul plantelor comestibile stimulează în mod plăcut gustul copiilor.
Pentru copiii care sunt supraprotejați din cauza că sunt diferiți sau că sunt grav bolnavi, grădina oferă o oportunitată excelentă pentru a face cunoștință cu mediul înconjurător, ei pot să descopere natura, lumea, colegii lor, și chiar pe ei înșiși.
Mobilierul și elementele terapeutice au fost achiziționate și asamblate punând accent deosebit pe folosirea unor materiale naturale sau reciclate.
Caritas aduce mulțumiri și pe această cale pentru Mol România și Fundația Pentru Comunitate care au făcut posibil realizarea acestui proiect frumos, cât și firmelor locale care s-au alăturat proiectului după demararea acestuia: Dräxlmaier Satu Mare, Garden Design Srl, Fundația Hans Lindner, și nu în ultimul rând voluntarilor, printre ei fiind și mulți angajați ai Caritas, care cu multă dragoste și dedicație au avut grijă de grădină pentru ca aceasta să ofere bucurie, relaxare și chiar vindecare copiilor care o vizitează.