Tehetségkutató Túrterebesen

Huszonnégy iskolás vett részt a Caritas Szent Márton Központja által megszervezett tehetségkutató versenyen.

Fontos eseményre gyűltek össze szerda délelőtt Túrterebesen négy, iskolásokkal foglalkozó Caritas-központ legtehetségesebb gyermekei. Második alkalommal szervezte meg ugyanis a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Márton Közösségi Központja a Ki Mi Mindent Tud? tehetségkutató versenyt, melyre huszonnégy iskolás nevezett be. A szatmárnémeti Barátság Házából, az erdődi Integrettóból, a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett gyerekek, valamint a házigazdák négy kategóriában mérték össze tehetségüket, tudásukat, éspedig a rajz, a sport, a mesemondás, továbbá az ének és tánc terén.
A zsűri tagjai Kiss Kálmán, a Túrterebesi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, valamint Geng Brigitta, a helyi iskola Második esély osztályának tanítónője volt. Az eseményen részt vett Huszti Mónika, a Caritas Szatmár megyei, valamint Józsa Nándor, a szervezet Máramaros megyei tevékenységéért felelős aligazgatója is.
A Szent Márton Központ vezetője, Ilyés Ágota elmondása szerint a gyermekek hetek óta nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. A különböző településeken működő Caritas-gyermekintézmények ellátottai rendszeresen vesznek részt közös programokon: vetélkedőkön, kirándulásokon, közös kreatív tevékenységeken. A központközi találkozók mindig az év várva-várt eseményei közé tartoznak – állítja az intézményvezető.
A megmérettetésre való felkészülésben a pedagógusok örömmel támogatták a fiatal tehetségeket, és nemcsak a produkciók összeállításában. A nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett leánykák például egy máramarosi népdalt énekeltek el együtt, a fellépéshez pedig pedagógusuk, Duma Cristina biztosította az eredeti magyarláposi népviseletet, amelyet az ő édesanyja és nagymamája viselt amikor menyasszony volt. Mi adhatna nagyobb erőt, mint az, hogy oktatójuk-nevelőjük ilyen személyes értékű, családi kincset adományoz nekik, hogy tökéletes legyen a produkciójuk mind hangzásban, mind látvány szempontjából?
A zsűrinek nem volt könnyű feladata – mondta a díjkiosztón Kiss Kálmán, hiszen nagyon sok tehetséges gyermek mutatkozott be és nagyon sokoldalúan, de igyekezett pártatlanul megítélni az egyes produkciókat. Beszédében megdicsért minden résztvevőt, aki vette a bátorságot, hogy versenybe szálljon, hogy megmutassa tehetségét. A legjobbak oklevelet és ajándékcsomagot kaptak, de egy gyermek sem távozott üres kézzel.
Fejleszteni, erősíteni a Caritas-központokba járó gyermekeket – ez az itt dolgozó pedagógusok folyamatos törekvése. Fontos, hogy a gyermekek érezzék, ők is jók valamiben, hogy megtapasztalják társaik elismerését, csodálatát, pedagógusaik támogatását. A szerdaihoz hasonló versenyek kiváló alkalmat nyújtanak erre, és maradandó élményt jelentenek.