A legidősebb ellátottat köszöntötték

A Caritas szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijébe járó szépkorúak napokig készültek a fontos eseményre.

Az utóbbi évtizedekben Európa-szerte egyre nagyobb hangsúly helyeződik az aktív időskor népszerűsítésére. Az aktív idősödés fogalmát az ENSZ Egészségügyi Szervezete vezette be, lényege, hogy az idősek különböző aktivitások által minél tovább megőrizzék egészségüket, fizikai, mentális és szellemi képességeiket. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által működtetett idősközpontok is az aktív időskor jegyében szerveznek programokat, tevékenységet.
Hogyan lehet boldog egy szépkorú? Van-e erre recept? Olyan kérdések ezek, amelyek talán mindannyiunkat foglalkoztatnak. "Boldog öregkor – ezt egy kicsit nehéz elképzelni, mert idősek vagyunk, az évek nyomják a vállunkat, a betegségek megnehezítik napjainkat, de ha van egy kiegyensúlyozott lelki világunk, és meg vagyunk elégedve az adott helyzettel, akkor át tudunk vészelni mindent mosolyogva” – állítja meggyőződéssel a Caritas szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijének vezetője, Kincses Angéla. A két évtizede működő intézmény munkatársai büszkék arra, hogy tevékenységük által ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy azok az idősek, akik számára a központ szakszerű nappali felügyeletet, változatos és érdekes programokat biztosít, minél tovább megőrizzék jó erőnlétüket, életkedvüket. "Volt már olyan idős, aki idekerült, és csak sírt egész nap, hogy itt fáj, meg ott fáj. Eltelt másfél – két hónap, a közösség hatására rájött, nemcsak erről szól az élet, tudott újra mosolyogni, sőt, oda jutottunk, hogy 3 óra tájékán csodálkozva kérdezte, hogy már megyünk is haza? Szerintem, ha rájössz, hogy melletted is vannak szenvedő emberek, és látod, ők is ki tudnak tartani, ez erőt ad, és ezáltal megtalálod azt a belső békét, ami nagyon fontos. Mi az idősekkel beszélünk erről, próbálunk tanulni egymástól, ez az, ami segít, ez az, amiért szívesen járnak ide” – tájékoztatott a szakember.   

Minden egyes napnak van értelme

A központ életében augusztus 1-jén, csütörtökön egy nagyon fontos eseményre került sor: a legidősebb ellátott születésnapjának megünneplésére. Premier volt ez a Szent Jakab Idősnapközi számára, hiszen az intézmény két évtizedes fennállása alatt 90 éves időst köszöntöttek már, méghozzá kétszer is, de 98 évest mindeddig még soha – mondta megilletődve a központvezető. Az ünnepelt, Ferenczi Lajos hat hónapja jár az idősnapközibe. A bácsi nagyon jó kedélyű, szereti a társaságot, ha hallása miatt nem is tud már úgy kommunikálni, de érzi, ő is a közösség tagja, hogy odatartozik, van kihez szóljon, van kivel megossza gondolatait, érzéseit. Frappáns megjegyzéseit gyakran napokig emlegetik a központban. Reggeleit a Szatmári Friss Újság olvasásával kezdi, a klubfoglalkozások közül pedig a kártyázás a kedvence, amiben ő a központ szinte verhetetlen ásza. “Megélte a második világháborút, túlélte az orosz deportálást, de érdekes módon rossz dolgokról nem beszél, csak a szép emlékekről” – mesélte Kincses Angéla. Bár közel egy évszázados élete során rengeteg mindent megélt, Ferenczi Lajos állítja, érdemes élni, jó élni.
A legidősebb csoporttárs megünneplése a központba járó idősek számára is kiemelt jelentőséggel bírt. Ünnepi ruhát öltöttek, és természetesen ajándékkal is készültek – mégpedig nem is akármilyennel, hanem személyre szabottal. Az eseményt megelőző napokban minden idős elmondta, hogyan látja az ünnepeltet, közösen rímeket faragtak a véleményekből, amelyeket aztán a központban önkénteskedő diáklány, Fűlep Izabella számítógépbe beírt, majd kinyomtatott, és kollázs formájában közösen adták át azt Lajos bácsinak. A verseket ezt követően személyesen is előadták. Az ünnepi hangulatot a csillagszórós szülinapi torta tette teljessé. Az eseményen a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója, Román János is részt vett, osztozva az idősek örömében, reményt és vigaszt hozó szavakat intézve mindegyik szépkorúhoz külön-külön.
A 98 éves Lajos bácsi megünneplése az őt felköszöntőket óriási erővel töltötte el. Az idősek megbeszélték, hogy új, közös célkitűzésük az, hogy mindannyian elérjék ezt a szép kort, ugyanolyan jó fizikai és szellemi formában, ugyanolyan derűsen, mint Lajos bácsi, aki természetesen mindenkit bevár majd.