Szeretet, szolgálat szükségállapotban

Huszonöt akkreditált szociális egységéből jelenleg kilenc működik, de így is naponta több száz emberen segít a szervezet.

A koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében a Caritas március 11-én tizennégy gyermekekkel, idősekkel és sérült felnőttekkel foglalkozó nappali központjában függesztette fel a tevékenységet. Március 16-án ideiglenesen bezárta szatmárnémeti és nagykárolyi rehabilitációs központjait is. A tevékenység beszüntetését eredetileg március 31-ig tervezte a szervezet, de a járványhelyzet súlyosbodása miatt ez az időpont meghatározatlan időre kitolódott. Az érvényben lévő állami rendelkezéseknek megfelelően továbbra is működik a szervezet hat házi betegápoló központja, két szociális konyhája, valamint Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja. Hogy az aktuális körülmények között is folyamatosan és biztonságosan szolgáltathassanak ezek a Caritas-központok, számos óvintézkedés bevezetése, valamint a munka lényeges átszervezése vált szükségessé.

A házi betegápoló központokban dolgozó egészségügyi asszisztensek és ápolók szigorú higiéniai protokollt betartva végzik munkájukat, hiszen 65 év feletti, krónikus betegségekben szenvedő idős embereket látnak el, akik a COVID-19 koronavírus-járvány tekintetében a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak. A személyzet két turnusban dolgozik, hogy minél kevesebbet érintkezzenek a kollégák egymással, ezáltal is csökkentve a fertőzésveszélyt. Az asszisztensek és ápolók védőruhában, maszkkal, kesztyűvel, védőszemüveggel, cipővédővel felszerelten járnak ki a gondozottakhoz. 

Az ügyfelek és a személyzet védelmének érdekében jelenleg szünetel az ügyfélfogadás, de hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között a központ telefonon elérhető, e-mailben pedig bármikor.

Kiss Angéla, a Caritas szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központjának vezetője büszke arra, hogy az alkalmazottak egyike sem vonta ki magát a felelősség alól, és vállalták, hogy a nehezebb körülmények között is biztosítják a betegek számára a megszokott, minőségi ellátást. „Mi úgy állunk ehhez a dologhoz, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért” – állítja az intézményvezető. Óriási csapatmunkát igényel a központ zavartalan működésének biztosítása ebben a periódusban, de a munkatársak elhivatottságának köszönhetően ez nem jelent problémát.

Az egészségügyi szakápolás és az ápolási alapszolgáltatások mellett a központ alkalmazottai továbbra is biztosítják az ellátottak számára az általuk igényelt háztartási segítségnyújtást, valamint szociális szolgáltatásokat. Az ellátottak többsége ágyhoz kötött lévén, nélkülözhetetlen segítség számukra a takarítás, a bevásárlás, a számlák kifizetése.

A megváltozott munkakörülmények, a vállukra nehezedő felelősség, a legapróbb részletekre való folyamatos odafigyelés, a láthatatlan ellenségtől való félelem, mind-mind olyan tényezők, amelyek komoly lelki terhet jelentenek a munkájukat végző egészségügyi asszisztensek és ápolók számára – tájékoztatott Kiss Angéla. A jövő héttől kezdődően az idősgondozás terén tapasztalattal rendelkező szakember nyújt majd pszichológiai segítséget a Caritas házi betegápoló központjaiban dolgozó alkalmazottaknak.  

Működnek a szociális konyhák is 

A Caritas szatmárnémeti és nagybányai szociális konyhája a szükségállapot idején is biztosítja hétköznapokon a napi meleg ebédet (levest, második fogást és desszertet) a rászoruló személyeknek és családoknak, hétvégére pedig tartós élemiszereket.

Az alkalmazottak és az ellátottak védelmének érdekében természetesen ezekben az intézményekben is számos óvintézkedést kellett bevezetni. A szervezet szociális konyháin dolgozó szakácsnők türelemmel, bizakodón álltak hozzá az új helyzethez, kihívásként megélve az intézkedések minél pontosabb betartását.

Ebben az időszakban az ebédet egyszer használatos műanyag ételszállító dobozokban vehetik át és vihetik magukkal az ellátottak, jelenleg nem lehetséges az ételnek a helyszínen való elfogyasztása, ahogyan a saját ételhordozókba való áttöltése sem. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyakran használt eszközök, felületek napi többszöri fertőtlenítésére. A személyzet szájmaszkot, kesztyűt visel munka közben. Az étel kiosztása nem az étkezdében történik, hanem kint, a teraszon. Egy kolléga gondoskodik arról, hogy az ebédért érkező ellátottak az étel átvételét megelőzően fertőtlenítsék a kezeiket, valamint arról, hogy amennyiben többen érkeznek ugyanabban az időben, mindenki betartsa a 2 méteres távolságot.

Az idősekre vonatkozó kijárási korlátozásokra való tekintettel, az ebéd kiosztása a megszokottnál korábban, 11 órakor kezdődik, hogy a város bármelyik pontjáról is érkezne az ellátott 65 év feletti személy, nyugodtan átvehesse az élelmet, és 13 óráig haza is érjen.

Pénzes Erika, a szatmárnémeti konyha vezetőjének elmondása szerint az első napokban nehezebben mentek a dolgok, de közben az ellátottak hozzászoktak az új rendhez, többségük maszkot visel, és ösztönösen betartják már a kért távolságot is. A konyha munkatársai segítenek a saját felelősségre írt nyilatkozatok kitöltésében az ellátottaknak, hiszen vannak, akik nem tudnak írni-olvasni, de olyanok is, akik látásproblémáik miatt képtelenek kitölteni a nyomtatványt. „Segítünk a papírok kitöltésében azoknak az ellátottaknak, akik nem tudnák kitölteni a saját felelősségre megírt nyilatkozatot, különben nem lenne mód arra, hogy eljussanak a konyhába az ételért, meg aztán amúgy is nehéz helyzetben vannak, nagyon nem hiányzik nekik a büntetés” – mondta Pénzes Erika. 

Új helyzet, új problémák

A Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpont vezetője, Szűcs Ritta arra buzdítja az ellátottakat, maradjanak otthon, ezért elsősorban telefonon tartja velük a kapcsolatot ebben a periódusban. A megváltozott helyzetben a nehézségek is másak, amelyekkel a központhoz fordulnak a szatmáriak. Szűcs Ritta elmondása szerint sok helyről jelzik, hogy az iskolába jelenleg nem járó, és a kijárási korlátozások miatt egész nap a lakásban tartózkodó gyerekekkel nehezen boldogulnak a családtagok. Ehhez hozzáadódik még, hogy sok helyen nincs internethozzáférési lehetőség, ezért az online tanulás sem megoldható. Általában jellemző a központ ellátottaira, hogy félnek, nem igazán értik, mi történik. Komoly problémát okoz, hogy egyesek nem tudják kitölteni a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, ahogyan az is, hogy nincs maszkjuk, kesztyűjük, fertőtlenítő szereik. Azok az ellátottak, akik napszámból, ócskapiacozásból élnek, aggódnak a mindennapi megélhetésük miatt. A tájékoztatás jelenleg is fontos szerepet tölt be a központ szolgáltatásai között, hiszen a járvány terjedésének megelőzésével kapcsolatban is létfontosságú az információátadás, de az ebben az időszakban lejárt iratok vonatkozásában is, mivel ez is egy plusz stresszforrást képez.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója, dr. Román János hisz abban, hogy a helyi közösség felelősségteljes magatartása révén, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges intézkedések fegyelmezett, szigorú betartása által, és természetesen Isten kegyelmével, mihamarabb túlleszünk ezen a nehéz időszakon. Addig is, a Caritas jelenleg működő házi betegápoló központjai, szociális konyhái, valamint Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja teljesítik a szervezet vállalt küldetését: a szükséget szenvedők megsegítését.