Szatmárnémetiben és Szigeten újra Egymillió csillag

A rendezvényen résztvevő lakosok minden egyes meggyújtott mécsessel beteg idősek számára teszik szebbé a karácsonyt.

Egy igazi közösség alappillére a kölcsönös egymásra figyelés, a törődés, az önzetlen segítségnyújtás. Bár ezzel mindannyian egyetértünk, saját gondjaink-bajaink miatt, mégis meg-megfeledkezünk felebarátainkról a mindennapok során. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Egymillió csillag szolidaritási akciójának célja, immár több mint egy évtizede, minden ősszel, felhívni a figyelmet az egymással való törődés fontosságára, emlékeztetni minket arra, szociális problémákkal küzdő embertársaink helyzetének javításáért bizony nagyon sokat tehetünk. Az akció keretében a közösségük iránt elkötelezett lakosok összegyűlnek, egy-egy mécses meggyújtásával jelképesen kifejezik szolidaritásukat, mely így – sok jó ember jelenlétében – még erősebbé válik, és beszélgetve, egy kicsit elgondolkodva az élet dolgain, egy kellemes őszi délutánt töltenek el együtt. A mécsesek fénye, a felebaráti szeretet melege mindannyiszor a résztvevők lelkét is beragyogja.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szatmárnémetiben október 24-én, csütörtökön 18 órától, a Tűzoltótoronynál, Máramarosszigeten pedig október 25-én, pénteken 18 órától, a város központi parkjában szervezi meg szolidaritási rendezvényét.

Az Egymillió csillagnak Romániában tizenegy éves hagyománya van. A Caritas-szervezetek nemzetközi szolidaritási akcióját 2009 óta szervezik meg hazánkban, a Szatmári Caritas pedig már az első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez – előbb Szatmárnémetiben, majd 2010-ben Máramarosszigeten is megszervezve az akciót. Az esemény ötlete ennél jóval korábban, 35 évvel ezelőtt, a franciaországi Annecy-ben született meg – akkoriban Tízmillió csillag néven – amikor is Caritas-önkéntesek gyertyákat kínáltak fel a járókelőknek, ilyen módon gyűjtve adományokat. A franciaországi Caritas országos szinten 1997-ben szervezte meg először az akciót. Az évek során egyre több európai ország településein gyújtják meg a szolidaritás mécseseit a közben Egymillió csillag elnevezést nyert rendezvény keretében.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szeretettel vár minden segítő szándékú szatmári lakost csütörtökön, és minden szociálisan érzékeny szigetit pénteken, az Egymillió csillag szolidaritási akcióra. A helyszínen beszerezhető mécsesekért kapott adományokból a szervezet a szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központ, valamint a szigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központ által ellátott beteg, magányos időseknek készít majd karácsonyi szeretetcsomagokat.