Egymillió csillag 2018

Egymillio Sziget

A Caritas Szatmárnémetiben tizedik, Máramarosszigeten kilencedik alkalommal szervezte meg a szolidaritási akciót.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet tizedik alkalommal szervezte meg Szatmárnémetiben Egymillió csillag szolidaritási akcióját. A Tűzoltótoronynál, október 26-án, pénteken megtartott eseményen ezúttal is több száz szatmári vett részt, hogy együtt lobbantsák lángra a szeretet és a törődés mécseseit.
A 18 órakor kezdődött rendezvényen jelen volt Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyés püspök, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor polgármester, Magyar Lóránd parlamenti képviselő, valamint Alfatter Tamás alprefektus. A rendezvényen részt vett Láng László volt Caritas-vezérigazgató is, aki mandátuma átadása után is szeretettel követi figyelemmel a szervezet működését.
Az eseményt Román János Caritas vezérigazgató nyitotta meg, majd Schönberger Jenő püspök szólt az egybegyűltekhez. Beszédében elmondta: „Ez egy jel, meggyújtunk egy mécsest, és valóban csillag születik – de ott, Istennél. A szeretetnek a csillaga. (…) Akik itt vagyunk, egy csillagot meggyújtottunk, a nevünket Isten fölírja, számon tartja. (…) Fontos az, hogy Isten tudja: bennünk egy csillag született.”
A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba a Caritas-rendezvények hűséges résztvevője, akár a jótékonysági sétáról, akár az októberi szolidaritási akcióról van szó. A tanácselnök megköszönte a Caritas és önkénteseinek a munkáját, akik nemcsak szimbolikusan, az Egymillió csillag akció keretében, hanem az év minden napján meggyújtanak egy-egy lángot, nagyon sok családon és gyermeken segítve. A tanácselnök úgy véli, az akció üzenete a mindennapokat is át kell hassa, arra serkentve, hogy jobbak legyünk. „Aki nem tudott most itt lenni, az is otthon gyújtson meg egy gyertyát, és gondolja át azt, bármikor lehet, hogy majd őérte gyújtanak gyertyát. És addig pedig próbáljon meg úgy élni, hogy egyféle fényt, egyféle meleget tudjon saját maga körül kialakítani” – mondta Pataki Csaba.
Kereskényi Gábor polgármester beszédében kiemelte, hogy a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális téren Szatmárnémeti önkormányzatának közel 30 éve megbízható partnere. „Ez egy nagyon nagy dolog, hiszen láthatjuk azt, hogy válságban van a társadalmunk, s ez a válság nem egy gazdasági válság, ez egy értékválság. Nagyon fontos az, hogy odafigyeljünk értékeinkre, odafigyeljünk keresztény hagyományainkra, s a kettőből következik az, hogy odafigyeljünk embertársainkra a mindennapokban” – hangsúlyozta a polgármester.
Magyar Lóránd parlamenti képviselő a római katolikus egyház szociális téren való elkötelezettségét méltatta és hiánypótló tevékenységéről beszélt.
Román János vezérigazgató szerint a csillag fogalma magába foglalja az ajándék, a titok és az irányadás fogalmát. A legjelentősebb ezek közül véleménye szerint az ajándék, a megajándékozottság érzése, hiszen a szeretet nem a mi sajátunk, hanem Isten ajándéka, az Egymillió csillag akció pedig egy lehetőség arra, hogy megköszönjük ezt az ajándékot.
A beszédeket követően a résztvevők meggyújtottak egy-egy mécsest a felebaráti szeretet, az egymásra való odafigyelés szimbólumaként. A Caritas önkéntesek ízletes gyümölcsteával és pogácsával kínálták a jelenlévőket. A helyszínen a rendezvény 10 éves történetének egyedi pillanatait megragadó fényképekből nyílt kiállítás is megtekinthető volt. Sokak számára nyújtott kellemes élményt, hogy a fotókon felfedezték jópár évvel ezelőtti önmagukat. Az akció időtartama alatt a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és Szatmárnémeti Municípium Polgármesteri Hivatalának jóvoltából a résztvevők díjmentesen látogathattak fel a Tűzoltótoronyba. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy a város és a mécsesek fényeit a magasból is megcsodálják.
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet ezúton is köszönetét fejezi ki a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Református Gimnázium, az I. C. Brătianu Műszaki Kollégium, a Gheorghe Dragoș Gazdasági Líceum, az Elisa Zamfirescu Műszaki Kollégium, a George Emil Palade Élelmiszeripari Szakközépiskola, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum diákjainak, és nem utolsósorban a 44-es Számú Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjainak, akik önkéntesként lelkes és nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában. A Caritas köszönetet mond a rendezvény támogatóinak is: a Bodnar S.N.C. munkatársainak, valamint a G. M. Zamfirescu Kulturális Központnak és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának. Köszönet illeti a résztvevőket, akik segítségével 3187 lej értékű adomány gyűlt össze a rendezvény helyszínén, mely összeget a Caritas szociális szolgáltatásainak finanszírozására fordítja.

Máramarosszigeten is meggyújtották a mécseseket

Szigeten kilencedik alkalommal került megszervezésre az Egymillió csillag szolidaritási akció, melyen ezúttal is nagyon sok szigeti lakos vett részt, hogy együtt lobbantsák lángra a szeretet és a törődés mécseseit.
Az esemény előkészítésében idén is fontos és lelkes segítséget nyújtottak a Caritas máramarosszigeti idősklubjának tagjai, továbbá a szervezet felsővisói és rónaszéki munkatársai. A rendezvényen jelen volt Reszler Mihály plébános atya is, aki jó példát mutatva az elsők között gyújtotta meg a szolidaritás mécsesét.
Az akció keretében 1260 lej értékű adomány gyűlt össze, mellyel a résztvevők a máramarosszigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központ működését támogatták.

Amikor meggyújtunk egy mécsest az Egymillió csillag keretében azért tesszük, hogy a világ sötétségében egy jó cselekedet, a szolidaritásnak egy apró jele megjelenjen, világítson és példát mutasson másnak is az emberi szeretetre. Bizakodásra ad okot, hogy az Egymillió csillag akció keretében minden évben ilyen sokan vállalják, hogy fények legyenek az éjszakában, hogy tegyenek azért, hogy a világ jobb legyen.