Caritas-intézkedések a járvány megelőzésére - Frissítve!

Ellátottainak és alkalmazottainak a fertőzéstől való megóvása érdekében több intézményét is bezárja a Caritas.

2020. március 17.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális szolgáltató egységeinek listája, amely a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét további két intézménnyel egészült ki: a szatmárnémeti és a nagykárolyi rehabilitációs központokkal. Ugyanakkor március 22-éről március 31-ére módosult a határidő, ameddig a Caritas-központok zárva tartanak, a szervezet vezetősége nem zárva ki a meghosszabbítás lehetőségét.      

Továbbra is működnek majd a Caritas szatmárnémeti és nagybányai szociális konyhái, házi betegápoló központjai, valamint Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja. A szervezet házi betegápoló központjaiban ugyan szünetelni fog az ügyfélfogadás, de az asszisztensek és ápolók továbbra is biztosítják a nyilvántartásukban szereplő betegek szakszerű otthoni ellátását.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a koronavírus-helyzet alakulásának függvényében, a következő időszakban is minden szükséges intézkedést megtesz ellátottainak és alkalmazottainak a fertőzés veszélyétől való megóvására, és megbízható partnerként támogatni fogja a helyi önkormányzatokat a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseiben – állítja a Caritas vezérigazgatója, dr. Román János.

 

2020. március 11.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a 777-es számú, 2020. március 10-én meghozott igazgatói határozat értelmében 2020. március 11. és 22. között, a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében, 25 intézményéből 14-ben ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységet.

Az igazgatói határozat szerint addig, amíg a különleges sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság által március 9-én kiadott 6-os számú határozat 1. cikkelyének értelmében szünetel az oktatás, a Caritas gyermekközpontjai, valamint ifjúsági- és önkéntes központja is zárva tartanak. A szervezet ezen intézkedés által támogatni kívánja a kormánynak és az önkormányzatnak a vírus terjedésének megfékezése érdekében tett intézkedéseit.

A fent említett időszakban ideiglenesen beszüntetik a tevékenységet a Caritas idősklubjai is, csökkentve ezáltal a megfertőződés veszélyét a klubokat látogató nyugdíjasok esetében, mivel a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a vírus az idősekre nézve a legveszélyesebb.

Március 16. és 22. között bezárja kapuit a sérült felnőtteket ellátó alsóhomoródi Gyöngy Ház, ahogyan a szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközi is.

Március 11. és 22. között továbbra is szolgáltatnak a Caritas egészségügyi ellátást biztosító szociális egységei: házi betegápoló, valamint rehabilitációs központjai. Szintén működni fognak a szervezet szatmárnémeti és nagybányai szociális étkezdéi, biztosítva a megfelelő tápértékű élelmet az ellátottak számára, ahogyan működik majd Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja is.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet értesíti a lakosságot, hogy a szervezet intézkedési tervet dolgozott ki a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére, mely terv gyakorlatba ültetése minden egyes intézményében maradéktalanul megtörtént.