Augusztusban beindul a mobil étkezde

A Caritas és a DAS közös projektjének köszönhetően új szociális szolgáltatás lesz elérhető a 65 év feletti idősek számára. 

Tavaly nyáron kezdődött meg a „Szépkorúan is aktívan” elnevezésű POCU-projekt gyakorlatba ültetése, azzal a céllal, hogy a 2022-es év közepéig legalább 164 szatmárnémeti idős életminősége terén hozzon reális, pozitív irányú változást. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság, mint főpályázó és együttműködő partnere, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, két új, az idősek igényeihez igazodó szociális szolgáltatás létrehozását és működtetését vállalták fel a projekt keretében, éspedig egy idősklubét, amely a DAS égisze alatt működik majd, valamint egy mobil étkezdéét, amely a Caritas szatmárnémeti szociális konyhájának új szolgáltatása lesz.

A projekt indulásakor – 1 évvel ezelőtt – senki sem sejthette, hogy megjelenik életünkben a koronavírus, és a betervezett tevékenységeket a pandémia terjedésének korlátozására meghozott intézkedések függvényében kell majd halasztani, áttervezni, adaptálni. A pályázat célcsoportját ugyanis a fertőzésveszélynek leginkább kitett kategória, a 65 évnél idősebb személyek képezik. A felmerült nehézségek ellenére, a projektben részt vevő szakemberek töretlen lelkesedéssel folytatják a munkát, a kialakult járványhelyzetet kihívásként kezelve, hiszen a pandémia folytán még nagyobb szükség lett a projekt keretében létrehozandó szolgáltatásokra.  

A Caritas szatmárnémeti szociális konyhája huszonnyolc éve biztosít meleg ebédet nehéz anyagi helyzetben lévő személyeknek, és tette ezt a szükség- és a készenléti állapot ideje alatt is. Augusztustól, az Európai Szociális Alapból társfinanszírozott POCU-projektnek köszönhetően új szolgáltatással bővül a szociális konyha tevékenysége: mobil étkezde indul. Az új, akkreditált szociális szolgáltatás révén két évig, havonta negyven, Szatmárnémetiben élő szépkorú számára készít és szállít házhoz rendszeresen meleg ebédet a Caritas. Az idősek a DAS és a Caritas nyilvántartásából lettek kiválasztva, tekintettel a pályázatban megjelölt kritériumokra, azaz a kedvezményezettek 65 évnél idősebb, a szegénység veszélyének kitett, otthonukhoz/ágyhoz kötött, családjuk támogatását nélkülöző személyek, akik nem képesek biztosítani maguk számára a megfelelő napi élelmet. A projekt időtartama alatt a mobil étkezde szolgáltatásaiban részesülő idősek jegyzéke folyamatosan frissül majd – azok helyét, akik kikerülnek a rendszerből (mert állapotuk, helyzetük javul és már nem lesz szükségük a szolgáltatásra, vagy családi gondozásba kerülnek, esetleg sajnálatos módon meghalnak) új kedvezményezettek vehetik majd át.   

A „Szépkorúan is aktívan” projekt úgy volt elgondolva, hogy komplex szolgáltatásokat nyújtson a mobil étkezde ellátottai számára, így nemcsak minőségi étel előállításáról és házhoz szállításáról van szó, hanem annál sokkal többről. A kiszállítást szakképzett idősgondozó végzi, aki folyamatosan monitorizálja az idősek egészségi állapotában vagy kedélyében jelentkező változásokat. Amennyiben aggodalomra okot adó változást észlel, értesíti a megfelelő szakembert – a probléma jellegétől függően a projekt keretében alkalmazott szociális munkást, egészségügyi asszisztenst vagy pszichológust – akik felveszik a kapcsolatot az illetővel és megfelelő segítségnyújtást biztosítanak; javasolhatja továbbá az idősek számára létrehozandó zöldszám díjmentes felhívását. Vannak olyan tervek is, amelyek szerint, amennyiben igénylik, az otthonukat elhagyni nem képes, magányos időseket a DAS-idősklub önkéntesei rendszeresen meglátogatják, ilyen módon társaságot biztosítva számukra, egy kis örömöt, reményt hozva mindennapjaikba.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy a mobil étkezde révén sikerül jelentős mértékben javítani a szolgáltatásban részesülő idősek életminőségén, és lesznek olyan szépkorúak is, akik a rendszeresen biztosított, szeretettel készített és kiszállított étel, valamint a további szolgáltatások révén kilábalnak kiszolgáltatott helyzetükből, jobb egészségnek és kedélynek örvendenek majd, élvezik az időskor szépségeit még sok éven át.