Festivitate de Crăciun la Centrul „Speranța”

Pensionarii au pregătit o mică scenetă, au colindat, au fost colindați și au ascultat urările de Crăciun ale preoților invitați.

Membrii Centrului de Zi „Speranța” pentru Vârstnici al Caritas obișnuiesc să se pregătească împreună pentru sărbătorile de iarnă și să se bucure împreună de vestea nașterii Lui Isus. Marți înainte-de-masă pensionarii s-au întâlnit la centru pentru tradiționala festivitate de Crăciun. Ediția de anul acesta a evenimentului a fost una cu totul specială: seniorii și invitații au fost martori ai puterii unificatoare a credinței, au trăit iubirea lui Isus.

Vârstnicii s-au pregătit pentru festivitatea de Crăciun de la începutul postului. Ei s-au rugat, au cântat cântece religioase și au pregătit sceneta de Crăciun în două limbi, instituția având membri maghiari și români deopotrivă. În fiecare an, sceneta prezentată de membrii centrului include elemente originale care poartă amprenta găndirii lor. De această dată, apare ca protagonistă tanti Sara, o femeie simplă, cu puține bunuri, dar dornică să facă un cadou Pruncului Isus.

După scenetă, pensionarii au cântat colinde, iar preoții invitați la eveniment au împărtășit gânduri și au transmis mesaje de Crăciun vârstnicilor.

Pastorul reformat, Dohi Arnold a vorbit celor prezenți despre adevărata esență a Crăciunului, și anume că atunci când retrăim an de an evenimentele legate de nașterea Domnului, trebuie să simțim că Mântuitorul s-a născut pentru fiecare dintre noi. Ființa Lui Isus nu se limitează la ziua nașterii sale, căci El este alături de noi zi de zi – în grijile, necazurile, dar și în bucuriile noastre. „Acesta este adevăratul Cristos, cel care s-a născut, cel care ne oferă iubirea și harul său în fiecare zi” – a afirmat preotul.

Părintele ortodox Cristian Silaghi a sosit împreună cu un grup de colindători format din membri ai Jandarmeriei și ai Poliției Române. Oaspeții au delectat vârstnicii cu cele mai frumoase colinde de Crăciun, care la rândul lor au cântat împreună cu ei, cu lacrimi de bucurie. Părintele Silaghi a fost atât de mișcat de atmosfera specială care a pătruns sala și inimile celor prezenți, încât a decis ca în loc de cuvântarea pregătită în prealabil, să rostească alte cuvinte, inspirate de această experiență comună. Părintele i-a îndemnat pe membrii Centrului „Speranța” ca înainte de Crăciun să facă o introspecție în sufletul lor, și dacă zăresc acolo o fărâmă de întuneric, răutate sau păcat, să folosească lumina lui Cristos pentru a face întunericul să dispară, pentru a alunga răutatea și pentru a șterge păcatele. „Sărbătorile ce vin să aducă lumina lui Cristos în inimile și în casele voastre” – i-a urat părintele vârstnicilor.  

Apoi, colindătorii au cântat din nou, iar sala a răsunat de voci fericite. Au fost momente de neuitat pentru fiecare participant.

Dr. Ioan Roman, directorul general al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare i-a mulțumit angajaților Jandarmeriei și Poliției pentru momentul artistic inedit. Prin prezența lor, au desfiiințat granițele, au făcut să dispară abisurile dintre oameni, culturi și convingeri religioase – a spus directorul. „Cel mai important este că acest copil care se va naște, Isus Cristos ne unește. El nu ne desparte, el ne unește” – a subliniat părintele Roman.

Preotul bisericii „Sfânta Familie”, părintele romano-catolic Luczás Antal Lóránt, a împărtășit cu seniorii gândurile de Crăciun a unei mame. „Am fost martor al iubirii lui Cristos prin inocența unui copil, care nu a cunoscut păcat și nu a judecat. Trebuie să devenim precum acest copil – curați, inocenți, fără de păcat – astfel, de Crăciun, Cristos se va naște din nou în sufletele noastre” – a spus părintele.

Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune comună. Centrul de Zi „Speranța” este o instituție foarte îndrăgită de partenerii externi ai Organizației Caritas, care vizitează regulat centrul și oferă în fiecare an cadouri de Crăciun vârstnicilor. Pachetele nu au lipsit nici de această dată, ele fiind înmânate de angajatele centrului: Hauler Magdolna și Kuki Renata ajutate chiar de directorul organizației.