Curs de perfecționare pentru educatoare, finalizat cu succes

Curs de perfectionare 2

Scopul cursului structurat pe trei module destinat educatoarelor a fost reducerea fenomenului abandonului școlar.

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Universitatea Babeș-Bolyai – Extensia Satu Mare în anul școlar 2017/2018 a derulat un curs de perfecționare pentru educatoare, finanțat din fonduri elvețiene.

La cursul acreditat cu 15 credite au participat cincizeci și nouă de pedagogi care își desfășoară activitatea în localități în care numărul persoanelor provenite din medii defavorizate este mare. Partea introductivă a formării a avut loc în 30, respectiv 31 octombrie anul trecut, al doilea modul a fost organizat în perioada 5-7 februarie, iar al treilea la sfârșitul săptămânii trecute.

Tema principală a ultimului modul organizat la Tășnad a fost romologia și interculturalitatea. Acesta a fost susținut de specialiști ai IȘJ Satu Mare, Leontina Ghiț și Gál Gyöngyi, respectiv de Végh Balázs Béla, profesor universitar.
În cadrul evenimentului a avut loc și evaluarea părții practice a formării. Între modulul doi și trei s-a derulat programul de mentorat, o echipă formată din trei specialiști a vizitat grădinițele în care activează educatoarele participante, pentru a sprijini implementarea cunoștințelor teoretice dobândite de-a lungul primelor două module. Datorită acestui curs de perfecționare, pedagogii s-au familiarizat cu numeroase metode alternative de predare-învățare centrate pe copil. S-a pus accent deosebit pe utilizarea materialelor reciclabile, dar și pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării copiilor în grădiniță.

Organizatorii speră că acest curs a oferit un sprijin eficient educatoarelor participante pentru a face față cu succes provocărilor întâlnite în procesul de educare a copiilor proveniți din medii defavorizate, facilitând astfel integrarea acestora și pe termen lung contribuind la reducerea fenomenului de abandon școlar.