O misiune frumoasă, dar deloc ușoară

Prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit puteți să sprijini activitatea centrului „Sf. Francisc” din Baia Mare. 

Învățătura creștină ne îndeamnă să îi ajutăm pe semenii noștri aflați în dificultate. Aceasta este misiunea asumată de colectivul de muncă a Centrului Comunitar „Sf. Francisc de Assisi” din Baia Mare, instituție ce funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei romano-catolice de Satu Mare. În concordanță cu principiile promovate de sfântul săracilor, centrul oferă sprijin și ajutor celor mai nevoiași dintre nevoiași, celor mai marginalizați dintre marginalizați: membrii comunității Craica. 

Pe strada Macului, în apropierea comunității Craica, o mână de oameni depun eforturi de multe ori supraumane, lucrând neîncetat pentru a schimba destine și vieți. Membrii echipei Centrului Comunitar „Sf. Francisc de Assisi” se străduiesc zi de zi să-i ajute pe oamenii din Craica să iasă din sărăcie și mizerie și să adopte un stil de viață potrivit și demn de o societate în secolul XXI.

Specialiștii centrului acționează pe mai multe niveluri, ținta muncii lor fiind întreaga comunitate. În vederea integrării membrilor comunităţii defavorizate se derulează programe educative, de dezvoltare comunitară, axate pe informare și prevenție în domeniul sănătăţii. Pedagogii centrului folosesc o abordare nouă, occidentală și metode moderne, colaborând intens cu autoritățile și instituțiile locale. Implementarea și rezultatele metodelor utilizate sunt atent monitorizate, acestea fiind îmbunătățite și adaptate la fapte în mod continuu, iar soluțiile sunt regândite de câte ori e necesar.

Centrul „Sf. Francisc” este frecventat zilnic de 80-90 de preșcolari și școlari din Craica. „Regulamentul casei, potrivit căruia dacă nu mergi la școală, nu vii la centru, s-a dovedit a fi foarte eficient” – ne informează Alexandra Marchiș, coordonatoarea instituției. În paralel cu activitățile pentru copii, se derulează și activități axate pe dezvoltarea abilităților adulților, cel mai popular curs fiind cel de alfabetizare care este organizat din 2015 în mod regulat cu câte 10-12 participanți pe curs. „La început am rezolvat problemele stringente, precum cărți de identitate, medic de familie. De vreo doi ani milităm pentru angajare și în acest domeniu avem rezultate chiar foarte bune” – aflăm de la coordonatoarea centrului.

Așteptările însă sunt adesea mult prea mari. Schimbarea mentalității și a stilului de viață a unei comunități este un proces foarte greu, mult prea lent. Schimbări radicale se vor vedea poate peste o generație, atunci când copiii care frecventează centrul vor deveni adulți care împărtășesc aceleași valori cu comunitatea locală. „Trebuie să fii foarte realist în ceea ce privește rezultatele” – susține Alexandra – „câteodată munca a doi ani se șterge într-o clipă”. Dar e un fapt incontestabil că rezultate există: numărul copiilor din Craica înscriși la școală crește an de an, printre ei sunt elevi cu 10 pe linie, și tot mai mulți adulți din comunitatea Craica se angajează și rămân angajați pe termen lung. …Și câteodată chiar sunt schimbate vieți și destine. Coordonatoarea centrului „Sf. Francisc” ne-a povestit despre o familie cu mai mulți copii din Craica, în care părinții nu aveau un venit stabil, sau loc de muncă, mâncau ce găseau pe stradă, își duceau veacul de pe o zi pe alta. Acum însă, datorită faptului că tatăl are un loc de muncă, copiii frecventează școala, situația familiei s-a schimbat, au ce să mănânce, sunt mai curați. „Datoria ta ca specialist este să îi faci să înțeleagă că se poate și mai bine și să-i sprijini dacă ei doresc să facă ceva pentru a trăi altfel, mai bine. Dar motivația trebuie să vină de la ei. Succesele apar în cazurile în care persoanele respective chiar doresc să iasă din situația în care sunt și fac eforturi în acest sens” – consideră Alexandra Marchiș.

Prin redirecționarea a 2% din impozitul dumneavoastră pe venit către Organizația Caritas, puteți să sprijiniți direct eforturile depuse de pedagogii, asistenții sociali și alți specialiști de la centrul „Sf. Francisc” din Baia Mare. În vederea redirecționării se completează formularul 230 cu datele organizaţiei și se depune până pe data de 25 mai la sediul Administrației Finanţelor Publice. Datele organizației sunt: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, CF 4960929, cont bancar: RO80 RNCB 0221011282140001. Nu uitați, împreună putem să facem mai mult pentru comunitate!