O acțiune binevenită

Caritas, în colaborare cu Primăria Comunei Turulung a distribuit pachete de ajutor localnicilor care trăiesc în condiții grele.

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a depus eforturi pe toată perioada stării de urgență pentru a fi alături de beneficiarii săi, implicându-se regulat în acțiuni de ajutorare derulate în parteneriat cu ONG-uri și autorități locale. Vineri, 22 mai Caritas a organizat o nouă acțiune, de această dată în colaborare cu Primăria Comunei Turulung.

Organizația Caritas oferă servicii sociale pentru copii și vârstnici din Turulung de mai bine de două decenii. La mijlocul lunii martie, în vederea limitării efectelor răspândirii infecției cu noul coronavirus, organizația a fost nevoită să suspende activitatea în ambele centre de zi ale sale din localitate.

Una din cele două unități, Centrul Comunitar „Sfântul Martin de Tours”, se pregătește să-și redeschidă porțile în luna iunie. Este în curs regândirea și reorganizarea activităților în așa fel încât să se respecte protocolul de recomandări pentru servicii sociale aplicabile în perioada stării de alertă generată de epidemia de COVID-19, emis de Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Deși unitatea nu a funcționat pe perioada stării de urgență, angajații instituției au păstrat legătura cu copiii și familiile acestora pe cale telefonică, au realizat și au oferit fișe de lucru și rechizite beneficiarilor școlari. În cadrul acțiunii de ajutorare care a avut loc vineri, au fost distribuite 220 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă familiilor beneficiarilor centrului, cât și altor membri ai comunității care se confruntă cu dificultăți materiale. În distribuirea pachetelor, pe lângă angajații organizației din Turulung și Satu Mare, s-au implicat cu drag și tineri voluntari.

La propunerea primăriei, Caritas a mai pregătit 120 de pachete pentru vârstnicii cu pensii mici din comună, distribuirea acestor pachete fiind realizată de primărie.

Centrul de Zi pentru Vârstnici din Turulung al Organizației Caritas poate fi considerată o victimă a COVID-19. Fiind o organizație responsabilă, Caritas nu și-a putut asuma punerea în pericol a sănătății persoanelor de vârsta a treia prin redeschiderea spațiului de socializare. Deși clubul din Turulung a fost desființat, Caritas nu a uitat de foștii membri ai clubului, și a trimis pachete și lor.

Acțiunea de ajutorare de vineri este un nou exemplu al eficienței colaborării dintre sectorul civil și cel de stat. Acțiunea și-a îndeplinit scopul – a ameliorat temporar starea dificilă a multor locuitori din Turulung.