17 octombrie - Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei

Cu acest prilej, Organizaţia Caritas Satu împreună cu Mare Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul Public de Asistenţă Socială, Direcţia Muncii, Poliţia de Proximitate a organizat forumuri de elevi în şapte licee sătmărene: Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Doamna Stanca, Colegiul Naţional Kölcsey Ferenc, Grupul Şcolar Teologic Romano-Catolic Hám János, Liceul Teologic Reformat, Colegiul Naţional Ioan Slavici şi Liceul Teoretic German Johann Ettinger.

Forumul a fost condus de specialişti şi voluntari care zilnic muncesc pentru atenuarea efectelor sociale multiple ale neajunsurilor materiale. Durata unei întâlniri a fost de 90 de minute. În cadrul forumurilor s-au purtat discuţii pe tema sărăciei, ce înseamnă acest termen. Tematica a fost pregătită astfel încât să focalizeze pe trăsăturile pozitive şi pe valorile celor aflaţi la nevoi. La sfârşitul discuţiei fiecare grup a formulat în câteva propoziţii cele mai importante idei şi păreri apărute.

Colegiul Naţional Mihai Eminescu

Ai reuşit, continuă. Nu ai reuşit, continuă. Fiţi optimişti şi ambiţioşi. Încercaţi să vă depăşiţi condiţia prin muncă şi voinţă. Cu voinţă se poate realiza orice. Ajută-te singur, să te poată ajuta şi alţii! Nu te da bătut! Curaj, încredere şi voinţă, şi îţi vei putea găsi şi tu locul în societate.

Să aibă voinţă şi perseverenţă în a realiza ceea ce şi-au propus, pentru că sărăcia nu trebuie văzută ca un obstacol în încercarea lor de a se realiza. Nu vă pierdeţi încrederea în forţele proprii. Nu vă lăsaţi doborât de încercările la care sunteţi puşi, oricât de grele ar fi......Luptaţi pentru ceea ce vă doriţi.

Colegiul Naţional Ioan Slavici

Sărăcia nu este un defect. Sărăcia nun este ceva de care să te ruşinezi. Să-ţi alegi prietenii după valorile morale, nu după cele materiale. Valorile morale reprezintă bogăţia. Cine are carte are parte de înţelepciune şi bogăţie. Educaţia şi cultura contribuie la bogăţia sufletească.

Liceul Teoretic Johann Ettinger

Termenul de sărac şi bogat a fost inventat de oameni, există doar în mintea noastră şi tot noi suntem cei care facem diferenţa între cele 2 straturi sociale. Sărăcia materială este când un individ sau grupul din care face parte (familia) nu au suficienţi bani pentru nevoile primordiale Oricare ar fi situaţia materială (sărac, bogat) influenţează psihicul din punct de vedere afectiv.

Sărăcia psihică se datorează şi anturajului, lipsei de comunicare, familiei, lipsei prietenilor, discriminarea Cu toate că banii sunt necesari, majoritatea oamenilor ştiu să se distreze şi fără ei, prin: plimbări în parcuri, citit, ascultat de muzică, timp petrecut cu familia şi prietenii.

Chiar dacă un om este sărac, nu înseamnă că nu are valori, dar noi uităm să le apreciem. Simplitatea, umanitatea, de multe ori fac mai mult decât partea fizică sau materială. Mulţi oameni săraci material sunt de fapt nişte persoane minunate, cu talente în diferite domenii, cu dăruire şi cu sentimente nobile.